Počela nabavka vakcina koja će se davati bebama od 1. marta

0
Foto: pixabay.com

Deca rođena od početka ove godine primaće još jednu obaveznu vakcinu, onu protiv bakterije streptokokus pneumonija ili pneumokoka. Predviđeno je da imunizacija počne od 1. marta.

U pitanju je vakcina koja štiti decu od najčešćih komplikacija izazvanih bakterijom pneumokokom, a to su upale uha i pluća, sinuzitisa, meningitisa, sepse i bronhitisa.

Vakcina će se davati bebama kada napune dva meseca u tri doze sa razmakom od četiri do osam nedelja, a revakcinacija će se obavljati u drugoj godini života.

Vakcina će biti besplatna, odnosno obezbeđena o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

U RFZO kažu da je u toku nabavka 169.500 doza pneumokokne konjugovane vakcine, a da je njena procenjena vrednost nešto više 904 miliona dinara bez PDV-a.

– Nakon završetka postupka javne nabavke izabrani ponuđač će distribuirati vakcine. Konkursnom dokumentacijom predviđena je isporuka pneumokokne vakcine najkasnije do 28. februara, naglasili su iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. 

Svetska zdravstvena organizacija preporučila je još 2012. godine uvođenje ove vakcine u nacionalne programe, a primena ove preporuke se razlikuje od zemlje do zemlje.
Epidemiolog Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ dr Milena Kanazir pojašnjava da su na globalnom novou oboljenja izazvana streptokokusom pneumonije vodeći uzrok smrtnosti kod dece uzrasta do pet godina:

– Ta bakterija daje različite kliničke manifestacije a najčešći su sinuzitisi, zapaljenje srednjeg uha, ali se mogu javiti i zapalenje pluća, meningitis i sepsa, izjavila je Kanazir za Tanjug.

Pojašnjava da su do sada deca tu vakcinu dobijala o trošku zdravstvenog osiguranja samo prema kliničkim indikacijama, a to znači da izabrani pedijatar proceni koji mališani su za tu vrstu vakcine na osnovu određenih kliničkih stanja – česte respiratorne infekcije, hronična oboljenja, određena imuno dificijentna stanja.

Roditelji koji su hteli da zaštite svoju decu od eventualnih komplikacija te bakterije morali su sami da kupuju vakcinu.

„Mi smo jedna od prvih zemalja u našem regionu koja ovu vakcinu uvodi u kalendar obaveznih vakcina za svu decu određenog uzrasta. U susednim zemljama ona je još uvek na nivou kliničkih indikacija“, pojasnila je Kanazir.

Prema kalendaru imunizacije deca primaju obavezne vakcine protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, dečje paralize, velikog kašlja, malih boginja, rubeole, zaušaka, hepatitisa B, oboljenja izazvana Hemofilusom influence tip b.

Tanjug/MamaKlik.rs

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime