Plišane igračke se vole zauvek, a evo i zašto

0

Svi smo tokom odrastanja imali svoju omiljenu plišanu igračku od koje bismo se retko odvajali. Nije nam smetalo ni kada više možda ne bi bila u reprezentativnom stanju. Bio je to naš prijatelj, naša uteha, ali i naše sredstvo upoznavanja sveta.

Igračke su u periodu detinjstva izuzetno važan deo odrastanja, a deca uglavnom biraju plišane. Igra je neizostavni deo detinjstva, a igračke kojima se deca pritom igraju imaju brojne funkcije: od razvoja motorike, osećaja, opažanja, podsticanja razvoja socijalnih veština, razvoja mašte, empatije, improvizacije, inteligencije, konstruktivnosti.

Posebna veza

I dok je vrlo važno da se dete igra i didaktičkim igračkama, posebno mesto u životu dece ipak zauzimaju plišane igračke. To su igračke kojima se dete ne može povrediti, te se neretko izuzetno veže uz njih. Često se može videti kako mala deca razgovaraju s igračkama, ponekad i govore u njihovo ime. Pomažu im da se osećaju sigurnijima. Plišana igračka za dete ima simboličko značenje i treba poštovati odnos koji je izgradilo s igračkom, ne pokušavajući je pritom zameniti “lepšim” ili “boljim” predmetom.

Učenje uz pomoć medvedića

Pored toga što imaju simboličko značenje, plišane igračke i roditeljima mogu biti svojevrsna pomoć. Naime, upravo se uz pomoć detetove najdraže plišane igračke razvijaju jezičke i socijalne veštine. Kada dete u igri razgovara s medvedićem ili drugom plišanom igračkom, nesvesno podstiče razvoj svojih jezičkih veština. Komunicira s igračkom, govori i u njeno ime, vodi dijalog i pritom sluša vlastiti glas.

Socijalne veštine i obaveze

Plišana igračka će se pre ili kasnije uprljati. Svakako, tada je treba oprati, a tu situaciju možete iskoristiti naglašavajući važnost lične higijene. Detetu možete reći: “Vidiš, i medi je potrebno kupanje kako bi bio lepši i zdrav, baš kao i ti.”

Jednako tako plišana igračka može pomoći i prilikom hranjenja, pa je preporučljivo da sedi za stolom sa svojim tanjirom i priborom kako bi dete, posebno ako odbija hranu, lakše prevladalo konzumiranje hrane koja mu nije najomiljenija, ali je potrebna za njegov zdravi razvoj.

Prelazni objekat

Vrlo često deca svoju igračku nose uvek sa sobom, i to im nikako ne treba braniti, posebno ne prilikom odlaska u vrtić. Naime, plišana igračka predstavlja korak ka samostalnosti deteta. Plišane igračke često su od presudne važnosti prilikom odvajanja od roditelja, bilo da je reč o odlasku u vrtić ili samo na čuvanje kod nekog člana porodice.

NN

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime