Pitanje koje postavljam svojoj deci svakoga dana

0
Foto: pixabay.com

Svakog popodneva, kada se moja deca vrate iz škole, postavim im jedno pitanje.

“Prema kome ste bili ljubazni danas?”

Ponekad bi razmišljali dugo dok mi ne odgovore, da bi mi na kraju samo rekli da su bili ljubazni prema svom učitelju jer ih nije kaznio što su pričali tog dana. U drugim situacijama, pitanje o ljubaznosti i nečemu lepom što su tog dana uradili čine da se oni osećaju srećno i ponosno, pa sa radošću odgovaraju:

“Nasmejao sam Džoija.”

“Ben je bio tužan za ručak, pa sam seo pored njega.”

“Pomogla sam Džosi da pokupi fascikle koje su joj ispale.”

Ponekad postavljam više pitanja o tome kako im je protekao dan. Sa kim si sedeo za ručkom? Da li imate domaći zadatak? Kako je prošao test iz matematike?

Međutim, ova pitanja nisu od velike važnosti – bar ne u poređenju sa onim: „Prema kome ste danas bili ljubazni?“

Zato što, da stvarno budem iskrena, ne pridajem važnost domaćim zadacima, matematici i pravopisu – barem ne onoliko kao tome da li su dobri i ljubazni prema drugima.

odrastanje je teško. Roditeljstvo je teško. Život je nekad užasan. Najmanje što možemo da učinimo je da budemo ljubazni jedni prema drugima.

Ima nekoliko stvari koje me ispunjavaju radošću i roditeljskim ponosom, a jedna od njih je kad vidim da je moje dete ljubazno prema nekome ili kada mi pričaju kako su drugi bili dobri prema njima.

Moja deca nisu sjajni učenici i sumnjam da će ikada biti u klasi sa rečju “napredni”. Ali znate šta? Nije me briga. Bukvalno mi to nije važno.

Prošle godine, kada mi je jedna mama pričala kako je moj sin bio dobar prema njenom sinu, srce mi se ispunilo ponosom, što ne mogu sasvim opisati. Osećaj je bio tako sjajan, što nikakav priliv na bankovnoj kartici ili sjajan udarac u bejzbolu ne bi mogli da učine. I kasnije te večeri, kada sam rekla sinu da je dobar prijatelj, pogled na njegovom licu je govorio da se i on isto tako sjajno oseća.

„Ne budi bezobrazan“ oduvek je bio dobar moto za mnoge roditelje, ali sasvim iskreno, to više nije dovoljno. Potrebno je mnogo više od toga da „ne budemo bezobrazni“ za neutralizaciju ove toksične jame, u kojoj se čini da sada plivamo. Potrebna nam je namerna i smela dobrota!

Sada me izvinite, moja deca će se uskoro vratiti iz škole i moram da im postavim jedno važno pitanje.

Izvor: scarymommy.com

Prevod: Dragana Martinović / MamaKlik.rs

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime