Ovo je pet dokazanih prednosti upisa dece u vrtić

0

Vrtić je ponekad jedina opcija za roditelje koji rade. Mnogi od njih osećaju krivicu zbog toga što dete moraju da ostave u kolektivu šest do osam sati dnevno, no dokazano je da vrtić ima mnoge prednosti za decu. Zbog toga, tvrde stručnjaci, dečji vrtić je prihvatljiv i pozitivan izbor.

1. Vrtić priprema decu za školu

Dete će kad-tad morati da napusti roditeljsko gnezdo. Ako ide u vrtić, odvajanje zbog polaska u školu biće mnogo jednostavnije.

Osim toga, deca koja pohađaju vrtić beleže bolje rezultate u školi. Istraživanje sprovedeno 2016. godine pokazalo je da deca, uzrasta od 5 godina koja idu u vrtić, imaju bolje sposobnosti za čitanje i matematiku u odnosu na onu decu koja su vreme provela kod kuće, van kolektiva.

2. Vrtić decu čini boljom u komunikaciji

Vrtić je odlična prilika za socijalizaciju dece u ranom uzrastu i pomaže im u usvajanju komunikacijskih veština. Istraživanje iz 2013. godine kaže da deca u vrtićima stiču sposobnost više da prilagode nivo svoje komukacije – verbalne i neverbalne uzrastu drugog deteta s kojim se igraju.

3. Deca koja idu u vrtić će najverovatnije imati fakultetske diplome

Istraživanje Instituta za dečji razvoj Univerziteta u Severnoj Karolini pokazalo je da su odrasli koji su kao deca išli u vrtić ili bili uključeni u neke obrazovne programe vrtića imali četiri puta veću šansu za završetak fakultetskog obrazovanja. Isto istraživanje je pokazalo i da oni imaju bolje rezultate na poslu i da su duže zaposleni u kontinuitetu.

4. Vrtić pomaže u jačanju imuniteta

Iako su vrtićka deca često bolesna, to će se pokazati dobrim kasnije. Istraživanje objavljeno u Arhivu pedijatrijske i adolescentske medicine pokazalo je da su deca koja su uključena u kolektive pre treće godine češće sklona respiratornim infekcijama i bolestima uha, ali je manje verovatno da će se s takvim bolestima susretati u školi i kasnijem dobu.

5. Deca će u vrtiću lakše prihvatiti zdravu hranu

Deca u vrtićima su spremnija su probaju zdraviju i nutritivno bogatu hranu, jer u kolektivu jedu svi zajedno, kaže istraživanje časopisa Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. Spremnost na prihvatanje ovakve hrane dok su deca mala se isplati kasnije kada je roditelji spremaju kod kuće.

Izvor: Index.hr

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime