Novost -Trudnice dobijaju posebne knjižice

0
Foto: flickr.com

Sledeće nedelje počinje uvođenje novog obaveznog dokumenta. Upisivaće se svi podaci iz državnih i privatnih lekarskih ordinacija.

U medicinsku dokumentaciju se, prvi put u Srbiji, uvode knjižice za trudnice, saznaju “Novosti”. U novom dokumentu, na 32 strane, koji će već do kraja nedelje biti distribuiran porodilištima, vodiće se kompletna medicinska dokumentacija o aktuelnoj, i prethodnim trudnoćama. Ovo znači da će se upisivati svaki pregled i analiza, kao i terapija i to sa potpisom i faksimilom lekara.

Ovakva trudnička knjižica biće i sudsko-medicinski dokument.

Za početak je odštampano 12.000 knjižica za trudnice. One se uvode u okviru pilot-projekta, a najverovatnije će biti predstavljene na otvaranju porodilišta u Čačku.

– Najveća prednost knjižice za trudnice je što će svi medicinski podaci biti sistematizovani na jednom mestu, i gde god da se trudnica pojavi akušer će imati kompletan uvid u rezultate – kaže dr Predrag Sazdanović, direktor KC Kragujevac, koji je i nosilac ovog projekta.U slučaju nekog hitnog stanja, ne daj bože saobraćajnog udesa, i lekar opšte prakse iz knjižice će moći da utvrdi kolika je trudnoća, da li je rizična, koju terapiju trudnica uzima…

– Spremni smo da, odmah posle promocije 18. decembra, uvedemo knjižice za trudnice u Kliničkom centru Kragujevac, i opštim bolnicama na teritoriji šest okruga u ovom delu Srbije, što je oko dva miliona ljudi – dodaje dr Sazdanović.

Knjižica za trudnice biće obavezan dokument, i trudnica bi uvek trebalo da je ima uz sebe.

Uvođenjem knjižice prvi put se među preglede koje treba obaviti u trudnoći uključuje i pregled unutrašnjih organa…

U knjižicu za trudnice upisivaće se apsolutno svi podaci i nalazi kako iz državnih ustanova, tako i iz privatne lekarske prakse. To će, veruje se, biti dragoceno za akušere jer je u Srbiji prilično rasprostranjena praksa da žene trudnoću vode u privatnim ordinacijama, a kod lekara u državnom zdravstvu odu uglavnom samo da otvore bolovanje, pa su im svi nalazi u vezi sa za trudnoćom “rasuti” u raznim izveštajima.

PREGLEDI NEĆE BITI USKRAĆIVANI

Indikacije za preglede i analize utvrđivaće ginekolozi i akušeri, i nikakve restrikcije u obimu pregleda ili analiza neće biti – kaže dr Sazdanović. – Kad god lekar proceni da trudnica treba da uradi neku analizu ili pregled, to se neće dovoditi u pitanje.

Izvor: Novosti

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime