Novi Zakon o finansijskoj podršci porodici: Za prvo dete 100 000 dinara

2
Photo: pixabay.com

Srbija bi trebalo da dobije novi Zakon o finansijskoj podršci porodici, po kome bi roditelji za prvu bebu trebalo da dobiju pomoć u iznosu od 100 000 dinara.

Biće povećana i pomoć za drugo, treće i četvrto dete, potvrđeno je za Blic u Ministarstvu rada, ali navode da će najveće uvećenja ipak osetiti roditelji prvog deteta.

Za prvo dete se trenutno isplaćuje iznos od oko 38.000 dinara, za drugo oko 154.000, treće oko 277.000 a četvrto 369.000 dinara.

Takođe, usvajanjem novog Zakona o finansijskoj pomoći porodici, ukida se povraćaj PDV-a na bebi opremu, a umesto toga predviđeno je da roditelji primaju paušal u iznosu od 5.000 dinara.

Zakon takođe predviđa i smanjivanje mesečne naknade trudnicama i porodiljama na tri prosečne plate u Srbiji. Međutim, kako Blic navodi, pravo na naknadu ubuduće će moći da ostvare i nezaposlene žene.

Novina je da će pravo na roditeljski dodatak imati i strani državljani ako su stalno nastanjeni u Srbiji, pod uslovom da je dete rođeno ovde.

Izvor: Blic

2 KOMENTARI

  1. Moze li neko da mi objasni sta znaci smanjivanje mesecne naknade za trudnice i porodilje na 3 prosecne plate u Srbiji? Hvala unapred.

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime