Nova Strategija za podsticaj rađanja: Vantelesna oplodnja i za drugo dete o trošku države

0
Foto: pixabay.com

Parovi koji se bore sa sterilitetom i koji su prvo dete dobili vantelesnom oplodnjom, moći će o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje istom metodom da pokušaju da dobiju i drugo dete, najavila je danas ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacinu politiku Slavica Đukić Dejanović.

To je samo jedna od mera, pored finansijske pomoći porodicama sa decom, predviđena Strategijom podsticaja rađanja, koju je usvojila Vlada Srbije.

Ministarka ukazuje da samo osam odsto parova u Srbiji ima troje i više dece.

Finansijska podrška usmerena je pre svega na rađanje trećeg i četvrtog deteta.

– Moramo stimulisati što veći broj žena da rode treće, odnosno četvrto dete. Zbog toga su naše mere prioritetno usmerene ka toj populaciji – kaže Dejanović.

Ona je dodala da je Strategijom predviđeno da svaka majka za drugo rođeno dete dobija 10.000 dinara mesečno dve godine, a za treće i četvrto 12.000 dinara, odnosno 18.000 dinara narednih deset godina.

Strategija je usvojena na Vladi Srbije, a sada predstoji tehnički deo – akcioni plan koji podrazumeva konkretizaciju mera, kao i objavljivanje u Službenom glasniku, navodi Dejanović.

Ministarka pojašnjava da će mere finansijske podrške koje se odnose na drugo, treće i četvrto dete važiti za svu decu koja su rođena od 1. januara 2018. godine i kada budu počele da se primenjuju roditeljima će novac biti isplaćen retroaktivno.

– Zakon o finasijskoj podršci porodici već je predvideo jednokratnu pomoć za prvo dete od 100.000 dinara i ovo je mera koja se odnosi na decu rođenu od 1. jula tekuće godine – rekla je Dejanovićeva.

Isplata PDV-a na bebi opremu zajedno sa roditeljskim dodatkom

Ona je naglasila da novim merama nijedna postojeća mera nije ukinuta, te da roditeljima ostaje dečji dodatak, a da će umesto povraćaja PDV-a na bebi opremu biti uveden paušal od oko 5.000 dinara za svako rođeno dete, što proističe iz već usvojenog Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

– Zakon o finansijskoj podršci porodici predvideo je da ukupna suma novca koja je do sada išla na povraćaj PDV-a bude podeljena ravnopravno na svako dete. Majke će kod prvog isplaćenog roditeljskog dodatka dobiti po pet do šest hiljada dinara – naglasila je Dejanović.

Izvor: Blic

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime