Noć veštica – Iako se ovaj praznik u mnogim kulturama slavi kao dan posvećen sećanju na mrtve, tokom ere u kojoj je zavladala konzumentska groznica prerastao je u takmičenje ko će svoju kuću i dvorište lepše dekorisati u stilu horor priča. Deca kostimirana u veštice, đavole, mitska bića i poznate junake iz filmova, šetaju kroz komšiluk u potrazi za slatkišima, a Mama Klik i jedna „kulinarska veštica“, donose recept za mafine koje ćete obožavati!
Bez obzira da li obeležavate ovaj praznik, mafine možete napraviti bilo kad, i obradovati svu decu iz komšiluka!
Recept za mafine ala veštica!
Piše: Chica Shtikla I Kashika
Da li su veštice mitska bića ili su stvarnost? Da li su sve spaljene kao hepo kocke ili ima još po koja hodajuća medju nama?
Nekada se za njih smatralo da sebi dozvoljavaju mnogo više nego što bi trebalo, da više pričaju i da su glasnije. Pravo glasa nikako nije bila favorizovana osobina. Pa šta raditi ukoliko nećeš nekog da slušaš? Proglasiš ga vešticom, spališ i ućutkaš zauvek.
Ili u današnje vreme, malo blokneš i to je to. Nema vatre, strasti, žara…
Svaka žena čiji se glas malo dalje čuje ima tendenciju da bude proglašena vešticom.
Ovaj post posvećujem jednoj takvoj. Ona je snažna i inspirativna. Ona je vešta i osvešćeno bogata. Njena moć izražavanja vas tera da se pozabavite svojim rečnikom kako biste je bolje razumeli. O njoj može još mnogo toga da se napiše ali ću se zaustaviti ovde, a ona će se prepoznati. Uživajte u „naopačke“ mafinima iznenadjenja!
Potrebno je :
Mokri sastojci:
– 1 jaje
– 100 g šećera
– 150 ml mleka
– 50 ml ulja
– 50 ml jogurta
Suvi sastojci:
– 100 g brašna
– 50 g mlevenog badema
– 1 kašičica praška za pecivo
– pola kašičice sode bikarbone
Krema za Kapkejke:
– 100 g krem sira
– 100 g šećera u prahu
– 250 ml slatke pavlake
– Boja po želji
– Sličice za dekorisanje
Priprema:
Suve sastojke sjediniti. Mokre sastojke sjediniti. Mokre sastojke dodati u suve i mešati dok ne dobijete homogenu smesu. Kalupe za mafine obložiti korpicama. Sipati testo u korpice ali ne do vrha jer narastu, 2/3 je dovoljno. Mafine peći oko 25 minuta na 180 stepeni.
Fil pripremiti tako što se krem sir sobne temperature miksa sa šećerom u prahu. Kada postane kremasto, dodati slatku pavlaka. Za bojenje fila koristiti prehrambenu boju po želji pa ukrasiti mafine. Ukoliko želite identične, kao sa fotografije, biće neophodno koristiti sličice po vašem izboru. Sličice možete kupiti ili štampati pa iseći, zalepiti na čačkalice i dekorisati mafine. Za noge od veštice možete koristiti slamčice ili čokoladu kao što je u ovom slučaju.
Ako biste radije da se pre izvrnutih veštica zagrejete nekim preukusnim slanim jelom, pogledajte kako se spremaju „Ponoćni jahači ili ti rebarca s lukom“ koje čak i veštice vole!