Nega dojki posle porođaja

0

Svaka porodilja treba obavezno nositi grudnjak koji je ne steže. Koža oko bradavice luči prirodnu masnoću tako da kreme i losioni nisu potrebni. Porodilja posle dojenja treba mlakom vodom da opere bradavicu i osuši je. Najvažnije je majku upozoriti da obavezno pere ruke pre podoja jer su one izvor infekcije.

Prepuna dojka

Dojke prepune mleka izazivaju veliku nelagodnost. Mleko se nakuplja u alveolama (tamnim krugovima oko bradavice). Nekad je pritisak na alveole tako snažan da potiskuje mleko u kapilarni sistem vezivnog tkiva. Pokreće se imuni sistem majke, raste temperatura i puls, pojavljuje se groznica, a na dojci bolna i crvena mesta. Ovaj proces može biti generalizovan ili lokalizovan. Treba delovati odmah kod pojave prvih simptoma. Zastoj se može sprečiti efikasnim, čestim i pravilnim dojenjem. Pred podoj stavljati tople jastučiće, ili tuširati dojke toplom vodom. Nakon dojenja staviti hladne komprese da bi se umanjio protok krvi i smanjili bolovi. To je ujedno i preventiva za upalu dojke. Kod ranjivih bradavica treba primjeniti pravilnu tehniku dojenja.

Tretman:
Kod manjih teškoća može se izvršiti ručno izmlazavanje mleka ili izmlazavanje pumpicom. Izmlazavanje se vrši s jednom ili dve ruke. Prethodno oprati ruke i izvršiti masažu dojke. Kad god u grudima osetite napretos, trebate malo otpustiti mleka dojenjem ili izmlazavanjem.

Prevencija i terapija mastitisa

Mnogi problemi u vezi s dojenjem povezani su s nepravilnom tehnikom dojenja. Ukoliko se ne reši prepunjena dojka, nastupa mastitis. Mikroorganizmi se obično unose putem naprsle bradavice. U ranoj infekciji simptomi su slični simptomima gripa. To je stanje bola, umora i povišene temperature.

Lečenje:
Nastaviti što češće dojiti. Stavljati hladne obloge između podoja, a tople neposredno pred podoj. Proveriti tehniku dojenja i ispraviti greške. Ukoliko se stanje ne popravi, uključiti antibiotike po preporuci lekara.

Kada majka iz objektivnih razloga ne može dojiti (količina njenog mleka ne zadovoljava potrebe dojenčeta; patološki uzroci kod kojih treba prekinuti dojenje, kada dojenje uprkos majčinim nastojanjima nije uspešno itd.), najbolja je zamena za dojenje je upotreba adaptiranog mleka. Ono je jedina adekvatna zamena majčinom mleku. Dojenje se preporučuje barem do navršene 1. godine, a Svetska zdravstvena organizacija preporučuje dojenje do 2. godine.

Jasmina Gavrilov Dražić/MamaKlik.rs

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime