Neplodnost kao posledica stresa

0

Sve češće se mogu čuti mišljenja kako jedan od uzroka steriliteta može biti prevelika želja supružnika da dobiju bebu, pa sami sebi nameću psihološki pritisak u tom pogledu. Sigurno nisu od pomoći ni preterana briga i „nadgledanje situacije“ od strane ljubopitljive (i nestrpljive) rodbine i prijatelja koji planiranu prinovu često očekuju sa većim entuzijazmom od samih roditelja.

Lekari se ranije nisu slagali sa tim da je upravo stres uzrokovao neplodnost kod žena. Danas je slika malo drugačija i sve veći broj stručnjaka smatra da je u oko 30 odsto slučajeva uzrok bračnog steriliteta upravo tenzija koja se stvara prilikom planiranja porodice.

Stručnjaci s Kalifornijskog univerziteta u San Dijegu su nakon sprovođenja serije anketa ustanovili da je kod žena koje su prijavile visok nivo stresa u svakodnevnom životu bilo 20 odsto manje jajašaca tokom ovulacije nego kod onih koje nisu izložene velikom stresu.

Takođe, u slučaju onih izloženih stresu, a koje su uspešno ovulirale, stopa uspešnosti oplođenja bila je znatno manja.

Kako stres utiče na reproduktivni sistem?

Stres kod žena ometa hormonsku vezu između osovine hipotalamus -hipofiza i jajnika, što veoma negativno utiče na proces ovulacije. Postoji direktna povezanost između mozga i reproduktivnog trakta jer nervi povezuju mozak sa jajovodima i matericom.

Autonomni nervni sistem ima velik uticaj na sposobnost jajnika da proizvede jajne ćelije i hormone.

Evo i primera: Kada je žena pod jakim stresom, može doći do grča u jajovodima i materici što ometa putanju i implantaciju oplođene jajne ćelije.

Takođe, hroničan stres u kombinaciji sa nezdravim životnim navikama kod muškarca može smanjiti nivo testosterona i samim tim negativno uticati na stvaranje spermatozoida i direktno uticati na neplodnost kod muškaraca.

Kako smanjiti stres?

Iako je u današnje vreme gotovo nemoguće potpuno izbaciti stres iz svakodnevice, parovima koji planiraju trudnoću svakako se preporučuju da uvedu promene koje će ih što više opustiti.

Ovaj negativan uticaj na plodnost osoba može se smanjiti tako što se pravilno rasporede dnevne, nedeljne, mesečne i godišnje obaveze. Kod ovih osoba se redovnim i pravilnim odmaranjem smanjuje umor, poboljšava dužina i kvalitet sna, smanjuje stres i stvaraju uslovi za povećanje libida i plodnosti.

Kada se druge metode lečenja iscrpe, a rezultati izostanu, mnogi se okreću akupunkturi, kojom se uspostavlja ravnoteža organizma. Mnoga istraživanja su pokazala da ona može dati značajan doprinos lečenju steriliteta.

Akupunkturom se aktiviraju energetski tokovi u meridijanima, a to smanjuje napetost i stres, poboljšavaju se cirkulacija i imunološki i endokrini sistem.

Iglice aktiviraju prirodnu sposobnost tela stimulišući lučenje beta-endorfina koji poboljšava funkciju jajnika, a istovremeno se postiže veća prokrvljenost materice.

Akupunktura deluje holistički – na hormone i na psihu, na fizičku funkciju reproduktivnog sistema, cirkulaciju, libido i potenciju.

Ona obezbeđuje lečenje više različitih faktora koji mogu da dovedu do steriliteta oba partnera.

Homeopatija je takođe veoma moćan metod u lečenju steriliteta.

Najnovije naučne studije pokazale su da je kod žena koje su se podvrgle homeopatskom tretmanu u 57 odsto slučajeva povećana plodnost, dok je kod muškaraca broj spermatozoida povećan za 65 odsto.

Homeopatski stručnjaci tvrde da postoje homeopatski lekovi koji uspešno deluju na reproduktivni sistem, ali to ne znači da se ti lekovi koriste u svim slučajevima.

Homeopatija je holistička medicina upravo zato što se lek bira isključivo tako da odgovara određenoj osobi. To znači da se i u tretiranju neplodnosti kod različitih osoba primenjuju i različiti lekovi.

Reiki se bazira na balansiranju životne energije na nivou čakra sistema.

Najčešći uzroci steriliteta su hormonski poremećaji i stres, što dovodi do hiperprodukcije hormona nadbubrežne žlezde.

U toku reiki tretmana optimizuje se lučenje svih hormona i dovodi do stanja opuštenosti i bezbrižnosti, što je jedan od preduslova za mogućnost prirodnog začeća.

Praksa je potvrdila da je određenom broju mladih žena reiki, uz metode klasične medicine ili samostalno, pomogao da zatrudne.

Reiki deluje na čakre koje predstavljaju energetske centre, smeštene na ljudskom telu u nivou žlezda sa unutrašnjim lučenjem.

Postoji sedam glavnih čakri, kao i sedam glavnih žlezda zaduženih za stvaranje hormona i njihovu regulaciju. Izuzetak čini prva čakra, koja se kod muškaraca nalazi između testisa i anusa, a kod žena u nivou grlića materice, i za nju je odgovorna nadbubrežna žlezda.

Svim ostalim žlezdama možemo pristupiti polaganjem dlanova na čakre i na taj način direktno uticati na uspostavljanje normalnog metabolizma hormona.

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime