Nega u trudnoći: Šta je zabranjeno, a šta preporučljivo?

0

Žena treba da bude lepa i negovana tokom cele trudnoće. Budućim mamama drugo stanje je podsticaj da izgledaju još lepše i bolje. Evo važnih saveta kojih bi trebalo da se pridržavaju sve trudnice.

Manikir i pedikir

Tokom trudnoće moguće je nastaviti s redovnim odlascima na manikir i pedikir – potrebno je samo da higijenski uslovi u salonu budu odgovarajući i da postoji odgovarajuća sterilizacija instrumenata.

Moguće je da vam neće biti potrebno da stavljate nadogradnju noktiju ili gel jer u trudnoći nokti rastu mnogo brže nego što je to uobičajeno.

Depilacija voskom

Depilacija hladnim voskom je znatno bolja od depilacije hemijskim preparatima. Ako to radite toplim voskom, obratite pažnju da ne bude pretopao kako ne bi došlo do opekotina.

Bojenje i nega kose

Tokom trudnoće postoji mogućnost promene kvaliteta kose – ponekad postaje sjajnija i bujnija, a ponekad ju je teško ukrotiti.

Koristite blaže šampone i preparate za kosu. Nemojte prati kosu savijeni preko ivice kade kako ne biste naprezali leđa, vrat i pritiskali želudac.

Nema dokaza da bojenje kose štetno utiče na trudnoću ili bebu, pa možete nastaviti s redovnim bojenjem, ali izbegavajte blajhanje kose u prvom trimestru.

Nega kože tokom trudnoće

Kvalitet kože može se promeniti tokom trudnoće. Ako postane suva, izbegavajte upotrebu sapuna i pokušajte s upotrebom raznih preparata za negu suve kože.

U slučaju da koža postane masnija, nemojte koristiti lekove niti kreme protiv akni jer oni mogu biti štetni.

Delovi kože koji su inače tamniji, poput mladeža ili pegica, mogu tokom trudnoće postati još tamniji, posebno kod tamnokosih i žena s tamnijom kožom, a često se javlja i “maska trudnoće”, tamnjenje kože čela, nosa i brade.

Sve to će nestati tokom ili nakon trudnoće, ali se obavezno morate kloniti sunca i pri svakom izlasku tokom sunčanog perioda stavite kremu s visokim zaštitnim faktorom.

Strije

Zbog rastezanja kože tokom trudnoće dolazi do pojave strija, ružičastih linija koje s vremenom postaju sedefaste. Najčešće se javljaju na grudima, trbuhu i bedrima, ali mogu se javiti i na laktovima – gde god dolazi do rastezanja kože.

Kod nekih žena su one jako izražene, a kod nekih se i ne jave.

U cilju prevencije pojave strija uvek je dobro izbegavati izlaganje suncu, paziti da se ne dobije puno na težini i mazati kožu neutralnim kremama da bi bila meka i elastična, međutim, nema dokaza da će to sprečiti njihovo pojavljivanje.

Nakon trudnoće moguće je ukloniti ili sasvim ublažiti strije laserskom intervencijom.

Masaža i trudnoća

Masaža izuzetno odgovara tokom trudnoće i odličan je način za opuštanje. Pomaže oslobađanju toksičnih proizvoda, što smanjuje umor i doprinosi smanjenju otoka i grčeva, otklanja glavobolju i u celosti poboljšava cirkulaciju.

IZBEGAVAJTE PRITISAK NA stomak.

Možete ići na masažu kada god želite i bićete manje napeti, jedino treba da izbegavate nanošenje suviše aromatičnih ulja.

Aromatična ulja koja se mogu koristiti u trudnoći su ulje kamilice, limuna, lavande, ruže, geranija i sandalovine, a treba izbegavati ruzmarin, majčinu dušicu, bosiljak i mažuran.

Kupanje

Jako tople kupke povećavaju vašu telesnu temperaturu. Tokom trudnoće preporučuje se tuširanje. Ne savetuje se ni kupanje u toplim termalnim vodama, ni u kadi.

Izvor: ljepotaizdravlje.ba/Foto: Getty Images

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime