Nauka kaže da je potpuno u redu roditi bebu nakon 35. godine

0
Foto: pixabay.com

Termin “najbolji period za rađanje” je nešto što smo verovatno svi nekad čuli. Ako ste čekali tridesete da osnujete porodicu, možda ste čak to i upisali u svoj karton kod doktora ili u bolnici. Govore nam da je rađanje deteta nakon 35. godine „previše čekanja“, da smo suviše stari i da može biti opasno ili rizično. Međutim, sve više žena odlaže rađanje sve dok nisu u stabilnoj vezi, finansijski sigurne i zadovoljne svojim karijerama.  

Dakle, danas srećemo sve više majki u određenim zrelim godinama! Keri Andervud je nedavno objavila da je trudna i ima 35 godina, dok je glumica Bridžit Nilson rodila peto dete u 55. godini! Svakako je normalno biti zabrinut ako bebu rađamo u kasnim tridesetim ili četrdesetim godinama (ili kad god da rađamo, uvek postoji strah!), ali, medicinski govoreći, roditi bebu nakon 35. nije ni neobično, a za neke žene nije ni teže.

Nauka se konačno približava činjenici da starost majke ne predstavlja nužno prepreku i može, u stvari, biti korisno roditi dete u zrelijim godinama.

Nacionalni centar za zdravstvenu statistiku kaže da su najbrže rastuća grupa žene koje su dobile decu u četrdesetim godinama, što je priličan skok u odnosu na par decenija ranije! Žene u svojim tridesetim i četrdesetim godinama su uglavnom dovoljno zdrave kako bi začele prirodno, ali čak i ako ne mogu, nauka o reprodukciji je značajno razvijena, pa sada imamo toliko opcija, kao što su vantelesna oplodnja, banke donora i surogat majke.

Ako vam treba još razloga da odložite materinstvo, neka od najnovijih naučnih otkrića mogu biti dovoljni da vas uvere! Studija koja je još u toku – New England Centenarian Study otkriva da bi rađanje deteta kasnije u životu moglo da pomogne da duže živite! Istraživački rad pod nazivom Osećati se staro vs biti star: Veza između samospoznajnog doba i smrtnosti otkrio je da dobijanje bebe u poznijim godinama može da vaš život učini srećnijim i bezbrižnijim. Zapravo, istraživanje pokazuje da su stariji roditelji uglavnom srećniji.

Konačno, još jedna studija pokazala je da rađanje bebe nakon 35. godine može zaista da vas učini pametnijim jer se poboljšavaju vaše pamćenje, veštine za rešavanje problema i mentalno razmišljanje.

Ako imate između 35 i 40 godina i još niste zasnovali porodicu, a želite, pokušajte da ne brinete toliko o tome! Imati bebu pre nego što ste spremni možete učiniti celo iskustvo daleko od idealnog. I kako se ispostavilo, dobiti decu u zrelijim godinama može biti neverovatno korisno!

Postarajte se samo da redovno kontrolišete svoje i bebino zdravlje, da živite što urednijim životom i ne zaboravite na prenatalne testove koji se preporučuju trudnicama nakon 35. godine starosti. Na taj način ćete biti potpuno sigurne da se vaša beba razvija kako treba, pa ćete bezbrižno uživati u majčinstvu.

 

Izvor: moms.com

Prevod: Dragana Martinović/MamaKlik.rs

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime