Nauka je dokazala – Ne možete razmaziti svoju bebu čestim dodirima

0
Foto: pixabay.com

Dobre vesti za sve vas kojima okolina, prijatelji ili neko od članova porodice vole da sugerišu da ćete razmaziti svoju bebu zbog toga što je prečesto držite. Prema novoj studiji izvedenoj u Nacionalnoj dečijoj bolnici u Ohaju (Nationwide Children’s Hospital Ohaio), ne postoji previše pažnje koje možete pokloniti novorođenčetu, prenosi sajt Parents.com.

Istraživanje pokazuje da često maženje vaše bebe od najranijih dana ima ogromne prednosti kada je u pitanju razvoj mozga, pogotovo kod prevremeno rođenih beba.

Studija sugeriše da je dodir ključan za razvoj deteta i da ima ključnu ulogu kada je u pitanju razvoj inteligencije.

Istraživači u Nationwide Children’s Hospital u Ohaju posmatrali su 125 beba, prevremeno rođenih kao i onih rođenih u terminu, kako bi videli kako one reaguju na nežan dodir i evo što su otkrili:

  • Prevremeno rođene bebe imale su veću verovatnoću da imaju redukovan odgovor na dodir nego bebe rođene u terminu
  • Bebe rođene u terminu koje su bile izložene određenim bolnim medicinskim postupcima imale su veću verovatnoću da manje reaguju na dodir.

Iako ove vesti mogu da deluju zabrinjavajuće, sledeći zaključci istraživanja su ohrabrujući – Prevremeno rođene bebe koje su imale veću količinu nežnog dodira od svojih roditelja, medicinskih radnika ili negovatelja u odeljenjima neonatologije, više su i snažnije pokazivale odziv na dodir, nego prevremeno rođene bebe koje nisu bile mažene tako često.

Foto: pixabay.com

Glavni istraživač ove studije dr Natali Meitr (dr. Nathalie Maitre) ističe da nežan, podržavajući dodir u mnogome pomaže razvoju bebinog mozga.

– Neophodno je obezbediti prevremeno rođenim bebama da od najranijih dana dobijaju pozitivan dodir, kao što su nega kože na kožu, da bi im mozak reagovao na dodir slično kao što reaguje kod beba koje su bile celu trudnoću u stomaku svoje majke, objasnila je dr Maitre.
– Kad roditelji nisu u mogućnosti to da rade, bolnice bi trebalo da razmisle angažovanju profesionalnih terapeuta koji bi pružili iskustvo dodira koje često nedostaje u bolničkom okruženju, dodala je autorka istraživanja.

Dr Meitre i njene kolege pripremaju programe koje će primenjivati u svojim matičnih bolnicama, a koji se tiču pružanja dodira i bliskosti najmlađim pacijantima. A vi, bez obzira da li ovo čitate kod kuće, uz bebu koja možda nije prevremeno rođena, privite svoje dete što bliže vašem srcu. Budući da je dodir veoma važan – zagrlite svoju bebu što jače i nosite je što duže, nećete je tako razmaziti.

MamaKlik.rs/Parents.com

 

 

 

 

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime