Naučnici tvrde: Misli trudnice utiču na razvoj bebe

0

Sigurno ste bezbroj puta čuli savete okoline da tokom trudnoće treba da mislite pozitivno, jer to utiče na vašu bebu. Verujemo da vas ovakvi komentari ponekad i umaraju, jer svi znamo da nije lako isprogramirati svoje misli i osećanja. Ipak, naučnici su sada potvrdili da naše misli direktno utiću na bebu. Znamo da ovo saznanje ne može sprečiti da se ponekad osećate tužno, potišteno ili zabrinuto, ali će vas možda usmeriti da češće mislite pozitivno o budućim dešavanjima – porođaju i roditeljstvu.

Način na koji žena razmišlja dok je trudna, može da ima dugotrajan efekat na detetov razvoj, pokazala su istraživanja Kembridž univerziteta.

Zaključak je donesen nakon 14 istraživanja u kojima su učestvovale 1862 žene. Buduće majke koje su bile uzbuđene zbog rođenja deteta, pozitivno su razmišljale i nakon što se dete rodilo, pa je to imalo dobar uticaj na njegov razvoj.

S druge strane, kod beba čije su mame u trudnoći pokušavale da idealizuju dete ili nisu mogle da zamisle sebe u ulozi majke, pojavili su se određeni problemi u razvoju.

“Ranija istraživanja su otkrila da je interakcija roditelja i deteta izuzetno važna za razvoj i učenje, pa nas je zanimalo da li postoje već u toku trudnoće pokazatelji koji mogu predvideti kasnije ponašanje roditelja”, objasnila je autorka istraživanja Sara Foli.

Trudite se da se i u mislima što više opustite i pripremite za važnu ulogu koja vam predstoji. Sigurno ćete sebi pomoći i ako se adekvatno informišete tokom trudnoće, ako čitate knjige o dojenju, nezi bebe i roditeljstvu. Mislite pozitivno o svojoj bebi, o događajima koji vam predstoje i najvažnije – verujte u sebe i svoje sposobnosti!

MamaKlik.rs/Index.hr

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime