Naučite dete da voli knjige

0
Photo: pixabay.com

Od momenta kada žena ostane u drugom stanju, bombardovana je porukama o važnosti čitanja. Iz dobrog razloga: benefiti koje donosi čitanje u svakoj fazi razvoja deteta već su naučno dokumentovani. Srećom, odgajanje malog knjigoljupca je zabavno i relativno jednostavno.

Za početak, i sami se vratite čitanju

Ako ste odgurali čitanje na margine svog života, sada je vreme da mu se vratite. Odvojite vreme i prostor za knjige koje čitate sami i za knjige koje čitate sa mališanima. Ako želite da vaše dete rado čita, to morate i vi raditi.

Knjige za bebe su najvažnije

Možda mislite da ste oslobođeni ovih aktivnosti sve dok beba ne počne da hoda, ali to i nije baš tako. Čak i novorođenčad imaju koristi od slušanja priča (a i ne mogu da se žale na vaš književni ukus). Zato iskoristite ovu prednosti. Evo kako:

Čitajte naglas, svaki dan. Bilo koju knjigu. Novorođenčetu možete čitati sve: knjigu recepata, uzbudljiv roman, roditeljski priručnik. Sadržaj nije bitan. Važan je zvuk vašeg glasa, ritam teksta i samih reči.

Istraživanja su pokazala da broj reči kojima je dojenče izloženo, direktno utiče na razvoj jezika i pismenost. Međutim, ovde postoji caka: Jezik mora biti živ, obraćanje personalizovano i usmereno prema detetu. To znači da se uključivanje televizora, pa čak i audio knjiga ne računa.

Naravno, najbolje je početi sa čitanjem knjiga za decu, koje su deo vaše male biblioteke. No, nemojte se ograničavati. Najvažnije je da uživate u čitanju.

Iskoristite čula. Beba kojoj se čita, uči da je čitanje zabavno i može uključivati ​​sva čula u taj proces: osećaj stranica pod prstima i njihov miris, ilustracije, zvuk roditeljskog glasa.

Preporuka: Didaktičke knjige različite teksture su naročito dobre za taktilnu stimulaciju i razvoj čula dodira kod mališana.

Photo: pixabay.com

Vodite računa o svojoj publici. Održavajte kontakt očima, ali nemojte da tražite određenu reakciju. Može vam se činiti da bebe ne slušaju, ali budite sigurni da upijaju svako iskustvo. A obrasci, rutina i navike koje su postavljene u ovom dobu, trajaće čitav život.

Pustite bebu da govori. Bebe mogu početi da stvaraju zvukove kao odgovor na vaše čitanje. Zato mnoge knjige za najmlađe sadrže reči bez značenja ili zvukove životinja – malci ih lakše oponašaju. Ako vaša beba pravi buku, odgovorite joj. Možda vam ovo nema smisla, ali i to je komunikacija. Tako ćete napraviti bazu za nešto što će se u budućnosti razviti u pravi mali porodični klub čitalaca.

Deca kao čitaoci

Teško je proceniti tačno koliko čitanje doprinosi intelektualnom, društvenom i emocionalnom razvoj manjeg deteta, ali je sigurno da ono ima značajan doprinos. Kada čitate sa malom decom, ona usvajaju mnogo radnji: grade rečnik, uče jezičke strukture, brojeve i matematičke pojmove, boje, oblike, životinje, suprotnosti, upijaju sve korisne informacije o tome kako svet funkcioniše.

Štaviše, kad čitate naglas, vaše dete povezuje knjige sa poznatom, voljenom bojom vašeg glasa i sa fizičkom bliskošću koju oseti kada čitate zajedno. Pomozite mu da izgradi pozitivnu povezanost sa knjigama koja će trajati čitav život.

Preporuka: Uvrstite čitanje i tokom dana. Ono će im pomoći da se opuste, da nauče da se koncentrišu i da usvoje neke nove pojmove. Čitanje bajki pred spavanje je poznata rutina roditelja i mališana – ono je najbolji način da se vaši energični malci opuste pre spavanja. Uveče se pobrinite da atmosfera bude umirujuća. Odaberite, strateški, neke od mnogobrojnih knjiga koje završavaju mirno, po mogućnosti sa scenama odlaska na spavanje.
Vreme u toku dana provedeno u čitanju je sjajno provedeno vreme. To je jedan od najboljih načina (a nekim danima se može činiti i kao jedini način) – kako bi deca usporila sa igrom i usmerila pažnju na nešti drugo..

Uživajte u zajedničkim trenucima sa detetom i knjigom.

Photo: pixabay.com

Kao roditelj, ponovo otrivajte svoj čitalački ukus. Čitali ste dugo i znate šta vam se sviđa u knjigama za odrasle. Sada imate priliku da ponovo ispitate vaš ukus u dečijim knjigama. Izvucite sa polica svoje stare favorite i pronađite novu dečiju literaturu koja vam se čini zanimljivim, kada ste u knjižarama, biblioteci ili u poseti kod prijatelja. Dobra vest je to da najbolji autori i ilustratori dečijih knjiga žele da ugode i svojoj odrasloj publici.
Preporuka: Improvizujte tekst dok čitate naglas, menjajte ga i obogaćujte. Mnoge klasične dečije knjige sada se smatraju seksističkim, rasističkim, zastarelim i, na određeni način, strašnim. Slobodno ih osvežite i prilagodite senzibilitetu svog deteta.

Poštujte izbor vašeg mališana. Vaše dete vas već iznenađuje nezavisnim ukusom i izgrađenim mišljenjem? Baš kao što može da ne voli spanać, isto tako može da mu se ne dopadne neka knjiga ili slikovnica koju ste vi obožavali dok ste bili mali. Možda vi nećete biti tako fascinirani vilama ili kamionima koji govore, ali vaše bi dete moglo biti. Dozvolite mu da bira. Podstičite decu da izraze ono što im se sviđa u njihovim knjigama, i pronađite još knjiga sličnih mališanovom ukusu.

Što više čitate na obostrano zadovoljstvo, to će ova aktivnost više biti povezana sa užitkom i zadovoljstvom. Ako se vašem detetu ne sviđa vaš šašavi glas kada glumite patuljka ili vešticu, nemojte da ga koristite. Zapamtite, to je vreme kada neke stvari treba da određuje dete.

Preporuka: Neka dete okreće stranice kako bi kontrolisalo tempo. Dozvolite mu da bira stranice ili da ih preskače. Listanje knjige doprinosi i razvoju finih motoričkih veština.

U redu je prekinuti priču. Nemojte da se zadubite u svoje čitanje toliko da zanemarite komentare i pitanja vašeg deteta. Prekidi pokazuju da je vaše dete angažovano. Nemojte biti u raspoloženju ćuti-dopusti-mi-da-završim-ovu-stranicu. Zaustavite se i recite svom mališanu da ponovi pitanje. Ne zanemarujte dečiju želju da se više uključe. Dodatno ih motivišite da učestvuju – pitajte ih šta vide na slikama. Prstom pokažite jednu od ilustracija i pozovite ih da objasne sliku ili preuzmu pripovedanje.

Proširite svet vašeg deteta. Ponekad se deca “zaglave” na određenoj knjizi koja se vama i ne čini tako impresivnom. Nemojte da im uskraćujete knjige koje im se sviđaju, ali pokušajte da ih aktivno usmerite i prema drugim knjigama. Najvažnije – ne ustručavajte se da izložite decu temama koje su im nepoznate. Sve teme – čak i geologija, istorija umjetnosti i život u različitim kulturama – mogu se razbiti u male delove i učiniti zanimljivim.

Preporuka: U određenoj dobi, deca počnu da gravitiraju isključivo ka pričama koje imaju protagoniste istog pola, pa se forsiraju knjige za devojčice ili za dečake. To ne treba da vredi za malu decu. Iskoristite ovo vreme da biste ih upoznali sa čitavom plejadom različitih likova iz bajki.

Odaberite različite knjige.

Sva deca imaju potrebu da identifikuju sadržaj knjiga sa sobom i svetom oko sebe.

Ako je vaše dete pripadnik rasne ili etničke manjine, potražite knjige koje imaju decu koja izgledaju slično vašoj.

Sva deca bi trebalo da se susretnu sa knjigama koje prikazuju raznolikost kulturnih tradicija i porodičnih struktura koje postoje u našim zajednicama.

Izlaganje dece raznolikosti u knjigama, pripremiće ih za tolerantan život u raznolikom multikulturalnom svijetu.

Izvor: nytimes.com

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime