Najneobičnija imena srpskih princeza

0
Foto: pixabay.com

Srpska istorija bogata je i teško ju je sagledati, a u koji god njen delić da zavirimo čeka nas obilje neobičnih, ali često nedovoljno istraženih priča… Još je komplikovanije steći uvid u običaje, kulturu i način života kada je reč o prošlosti tako dalekoj kao što je doba Nemanjića ili ono neposredno nakon njihove vladavine.

Veo zaborava posebno je pao na žene u tom periodu, koje nisu bile dominantne kao muškarci, i čak ni one kraljevskog roda nisu zapamćene – tek je poneka ostala “živa” u pričama iz srpske istorije. Tragom priče o srpskoj princezi zanimljivog, upečatljivog imena Carici Nemanjić, ćerke kralja Milutina, rešili smo da izdvojimo najlepša i najređa imena ćerki srpskih vladara , za koje vrlo verovatno niste ni čuli.

Ovog puta nećemo se baviti njihovim životima, niti ćemo navoditi sve ćerke srpskih vladara, već samo one čija su imena jedinstvena, pomalo čudna i nadasve vrlo lepa i upečatljiva.

*Jefimija Nemanjić – ćerka Stefana Nemanje. Ime Jefimija potiče od grčke reči “euphemia”, a znači “pristojna, blagoprijatna, uzvišena” ili “koja lepo peva molitvene pesme”.

*Komnina Nemanjić – ćerka Stefana Nemanjića

*Brnča Nemanjić (Brnjača ili Priča) – ćerka Uroša I Nemanjića. Ime Brnča je uglavnom muško, ali je u slučaju ove princeze ipak bilo drugačije. Tačno značenje imena nije poznato, ali se pretpostavlja da je izvedeno od reči “branati” koja se koristila za označavanje radova u polju.

*Jelisaveta (poznata i kao Elizabeta) Nemanjić – ćerka Dragutina Nemanjića. Ime Jelisaveta je biblijskog porekla, a u bukvalnom prevodu znači “Bog je savršenstvo”. Devojke koje nose ovo ime smatraju se “bogom dane”.

*Ursula (Urša) Nemanjić – ćerka Dragutina Nemanjića. Ime Ursa (Urša) je latinskog porekla, a u doslovnom prevodu znači medvedica, dok je Ursula umanjenica te reči.

*Carica (negde Zorica) Nemanjić – ćerka Milutina Nemanjića. Značenje imena Carica je prilično jasno – ona koja vlada.

*Teodora (Vojislava?) Branković – ćerka srpskog velikaša Vuka Brankovića. Ime Teodora potiče od grčkog “theodoros” što u bukvalnom prevodu znači “božji dar”. Po narodnoj tradiciji davalo se detetu koje su roditelji dugo čekali, pa im ga je Bog napokon podario.

*Olivera Lazarević – jedna od petoro ćerki kneza Lazara, poznata po tome što se udala za sultana Bajazita. Ćerku Oliveru imao je i kralj Vukašin Mrnjavčević. Pretpostavlja se da je ime Olivera latinskog porekla i da potiče od reči “olivarius; olivarus” sa značenjem maslina ili grana masline. Postoje indicije da je ovo ime i francuskog, engleskog, italijanskog i španskog porekla, ali na svakom ima isto značenja. U simboličnom prevodu moglo bi da znači “ona koja donosi nadu i mir”.

Izvor: zena.blic.rs

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime