Najčešće polno prenosive bolesti u trudnoći

0
Foto: shutterstock.com

POLNO PRENOSIVE BOLESTI U TRUDNOĆI SU JAKO OPASNE, MOGU DOVESTI DO OZBILJNIH KOMPLIKACIJA I UTICATI NA ZDRAVLJE MAJKE I BEBE. DVE NAJČEŠĆE POLNO PRENOSIVE BOLESTI U TRUDNOĆI SU GONOREJA ILI TRIPER I SIFILIS.

Gonoreja

Gonoreja (triper ili kapavac) je polno prenosiva bolest koja zahvata uglavnom sluzokožu polnih organa. Prenosi se polnim putem, ali isto tako može da se desi infekcija odećom, peškirom, donjim rubljem, neadekvatnom higijenom…

Prvi simptomi ove bolesti su pečenje prilikom mokrenja, pojava gustog sekreta, obično jednostrani otok velikih usana, jak svrab, kao i moguća povišena telesna temperatura.

Simptomi su kod nekih trudnica jako naglašeni, dok kod drugih nisu i bolest se može otkriti kada jako zahvati organizam. Gonokok može izazvati i upalu zglobova, odnosno jednog zgloba ukoliko dospe u krv.

Gonoreja je jako opasna u trudnoći jer obično izaziva najviše problema prilikom porođaja. Tada je sam porođaj teži i bolniji zbog uticaja gonokoka na sluzokožu i kožu.

Opasnosti za bebu su takođe velike jer može odmah nakon porođaja da dođe do problema sa očima zbog jakog otoka i gnoja koji se skuplja na kapcima bebe. Kod beba ženskog pola zaraza je moguća i na polnim organima.

Kod porodilje obično dolazi do zapaljenja materice neposredno nakon porođaja. Ukoliko trudnica primeti znake bolesti ili posumnja na njih, treba hitno da zatraži lekarsku pomoć jer se gonoreja uspešno leči.

Sifilis

Sifilis je zarazna bolest koja ima mnogo veće komplikacije i nepovoljno utiče i na majku i na plod. Sifilis se ne zaustavlja samo na polnim organima, bolest se širi prvo na krv i putem krvi oboljevaju i svi drugi organi.

U kasnijem stadijumu bolest može da zahvati svaki organ, može da dovede do jako teških stanja, da se prenosi nasledno i ispoljava u jako teškim oblicima.

Sifilis nije bolest koja počinje bolovima, nego se nakon zaraze polnim putem stvara rana na polnim organima koja je vlažna, otečena, kao i okolne limfne žlezde.

Rane mogu da prođu spontano, ali se zatim javljaju druge tegobe, u vidu promena na koži. Ove promene mogu proći same i bez lečenja, ali da nakon nekoliko godina ozbiljno obole delovi tela ili organi.

Sifilis je jako podmukla bolest i zna da miruje po nekoliko godina, a da žena uopšte nije svesna da je obolela.

Ponekad to otkriva tek posle nekoliko spontanih pobačaja, prevremenog donošenjem mrtvorođenog deteta na svet ili rađanjem obolelog deteta. Dete se uvek zarazi putem krvi ili limfe majke.

Iako plod retko preživi, ako se rodi odmah se vide posledice sifilisa. Dete je slabo razvijeno, sa staračkim izgledom lica, suvom i naboranom kožom, nosem u obliku sedla, ispucanim usnama, kožnim promenama u vidu plikova čiji je sadržaj jako zarazan. Sifilis se prenosi i dodirom, ljubljenjem, upotrebom istih predmeta…

Ako je majka zaražena neposredno pred kraj trudnoće, postoje šanse da se dete rodi zdravo. Ukoliko je to slučaj, majka ne treba da doji dete jer ga tako može zaraziti posle porođaja.

Sve buduće majke, pogotovo ako su sklone menjanju partnera ili su imale seksualni kontakt sa mogućim obolelim u prošlosti, treba da obave pretrage krvi, da se informišu i na vreme leče.

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime