Muška neplodnost – nova otkrića naučnika

0
Foto: flickr.com
Naučnici su otkrili da bi jedan deo sperme mogao objasniti neplodnost kod muškaraca.
Izgleda da je sperma komplikovanija nego što su istraživači ikada znali. Naučnici su uvek znali da je oplođena jajna ćelija zahtevala dve centriole od sperme kako bi stvorila fetus. Postojala je teorija da je sperma sadržala jednu centriolu, koja bi se duplirala kada bi je ušla u jajnu ćeliju. Prema novom članku objavljenom u jednom naučnom časopisu, spermatozoidi zapravo sadrže dve centriole. Novootkrivena centriola – poznata kao “atipična centriola” – sadrži skup proteina koji ranije poznatoj centrioli treba da pomogne nakon što se jajna ćelija oplodi. Prema istraživanjima, novi nalaz može pomoći u objašnjavanju problema sa neplodnošću.

,,Ovo istraživanje je značajno jer abnormalnosti u formiranju i funkciji atipične centriole mogu biti uzrok neplodnosti nepoznatog uzroka kod parova koji nemaju mogućnosti lečenja na raspolaganju”, rekao je dr Tomer Avidor-Reiss, profesor bioloških nauka. ,,To takođe može imati ulogu u ranom gubitku trudnoće i defektima razvoja embriona.”

Kako je otkrivena ova nova centriola?

Tim je koristio napredne mikroskope za ispitivanje uzoraka humane sperme dobijenih iz kriobanke i pronašao novu centriolu koja je izgledala drugačije od one za koji su već znali. ,,Novootkrivenu centriolu smo pronašli pomoću najsavremenijih tehnika i mikroskopa”, rekao je Avidor-Reiss u saopštenju za štampu. ,,U prošlosti je bilo zanemarena jer se potpuno razlikuje od poznate centriole u pogledu strukture i sastava proteina”.

Još je rano da se kaže da li možemo ili ne pripisati neplodnost  ovoj jednoj komponenti sperme, ali tim veruje da je nalaz od ključne važnosti i planira dodatno istraživanje.

,,Sarađujemo sa timom za urologiju na Medicinskom centru Univerziteta u Toledu kako bismo proučili kliničke implikacije atipične centriole da utvrdimo da li je povezan sa neplodnošću i kakvom vrstom neplodnosti“, rekao je Avidor-Reiss.

Dok istraživanje ne da odgovor, postoje načini da prirodno povećate plodnost. Ograničavanje alkohola, konzumiranje hrane bogate antioksidantima –  kao što je jagodičasto voće i održavanje optimalne telesne težine može pomoći u poboljšanju zdravlja vaših malih plivača.

 Sansazaroditeljstvo.org.rs/MamaKlik.rs

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime