Mira Adanja Polak uvredila parove koji idu na vantelesnu oplodnju, reagovala udruženja i poznate ličnosti

0
Foto: Printscreen RTS2

Na kanalu RTS2 Mira Adanja Polak započela je novu sezonu autorske emisije “Ekskluzivno”. Prva emisija, u kojoj se novinarska bavila temom vantelesne oplodnje, je nosila naziv “Ko je otac”. Sagovornik u emisiji bio je ginekolog prof. dr Nebojša Radunović, načelnik odeljenja humane reprodukcije Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije.

Voditeljka je u emisiji iznela niz tvrdnji i pitanja koje je javnost ocenila kao uvredljive. Navešćemo samo neka od njih:

– U poslednje vreme izgleda kao da je veštačka oplodnja trend ili moda, nemoguće da toliko mladih žena ne može da zatrudni, da li je to neki trend? – upitala je Adanja Polak doktora Radunovića.

Ona je komentarisala i Atifu Nokić i Slavicu Stojiljković, žene koje su u 60. i 59. godini života dobile decu. Njeno pitanje doktoru Radunoviću je zvučalo vrlo uvredljivo:

– Da li one u startu postaju zvezde, je l one znaju da su različite, kakve su one žene? -pitala je Adanja Polak.

Doktor Radunović na to je odgovorio: – One su obične žene, ali znaju da to nije jednostavno.

Foto: printscreen

U emisiji je dalje izrečeno i niz drugih uvredljivih tvrdnji i pitanja zbog kojih su reagovali gledaoci i javnost. Udruženje Šansa za roditeljstvo, koje pomaže parovima u procesu vantelesne oplodnje objavilo je otvoreno pismo na svom sajtu. Prenosimo deo njihovog saopštenja:

“Način na koji ste temu predstavili – za nas je skandalozan. Najpre, ono što je vrlo bitno je da ovu temu ne čini jednostavan izraz “veštačka oplodnja“ već mnoštvo muke i patnje kroz koju prolaze parovi koji su u procesima vantelesne oplodnje… Nemojte žene i muškarce koji se očajno bore da dođu do potomstva svrstavati na nivo starleta i to javno, na nacionalnoj televiziji. To je sramno. Da li znate koliko ima samo mladih parova koji ne mogu da ostvare trudnoću bez vantelesne oplodnje? Uzroci su različiti, ali je njima neophodan ovakav proces, to nikako nije pomodarstvo. Nije vantelesna oplodnja proces samo za starije gospođe koje vi predstavljate u emisiji. I ko je taj ko će da odredi kada je ženi vreme da rađa? Vreme joj je kad ona želi. Ustavno je pravo svake žene da bude majka. Nemojmo prilaziti na skaradan način ženama koje su godine potrošile u želji da budu majke… Još jednom, nije trend ići na vantelesnu oplodnju, to je nužno i mnogo košta.

Niko ne ide u Srbiji na vantelesnu oplodnju zato što želi da bude u trendu, parovi moraju na vantelesnu oplodnju i izdvajaju i veliki novac za taj proces, uzimaju kredite, zadužuju se.

Očigledno je da ovaj segment ovog problema niste razumeli.

Uvredili ste hiljade i hiljade parova, uvredili ste hiljade i hiljade žena ovakvim stavom. Našu borbu nazvali ste trendom, naš proces vantelesne oplodnje nazvali veštačkim procesom. Uvredili ste nas emisijom.

Vi ste poznat novinar sa dugogodišnjim iskustvom i ovakva nepripremljenost za emisiju ne bi smela da Vam se dešava, pogotovo kad je u pitanju jedna ovako slojevita tema koja obuhvata mnogo širi spektar sagledavanja. Poseban spektar ovog problema je psihološki, te Vas molim da se javno izvinite svim parovima ili da uradite emsiju koja će baciti sasvim drugačije svetlo na ovaj problem. Nacionalni problem”

Celo saopštenje udruženja Šansa za roditeljstvo možete pročitati na ovom linku. 

Na društvenim mrežama, takođe su se pojavile brojne kritike ove emisije. Reagovale su i javne ličnosti, a jedna od njih bila je i dramaturškinja Biljana Srbljanović. Ona je na svom fejsbuk profilu napisala:

U Srbiji se oko 400 000 parova bori sa sterilitetom. Veliki broj ljudi koji imaju taj problem ukazuje na to da je neophodno da mediji stručnije i savesnije pristupaju ovoj temi.

Celu emisiju Mire Adanje Polak možete pogledati ovde.

 

MamaKlik.rs

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime