Matične ćelije iz pupčanika – šta do sada znamo?

0

Krv iz pupčanika je veliki izvor matičnih ćelija. One se na vrlo jednostavan način mogu uzeti prilikom porođaja bez bilo kakvog rizika po majku ili dete.

Krv iz pupčanika sadrži krvne (hematopoetske) matične ćelije, koje mogu proizvesti sve ostale ćelije pronađene u krvi, uključujući i ćelije imunološkog sistema. Zbog toga su matične ćelije iz pupčane vrpce toliko dragocene!

Transplantacije homeopatskih matičnih ćelija iz krvi pupčanika mogu se korisiti za lečenje nekoliko različitih tipova bolesti krvi, uključujući i one najteže, kao što je leukemija.

U poređenju sa matičnim ćelija od donora iz koštane srži, transplantacija matičnim ćelijama iz krvi pupčanika dovodi do manje inkompatibilnosti imunog sistema kao što je Graft-Versus-Host pojava (karakteristična za odbacivanje organa).

Kada organ donora i primalac organa nisu imuno kompatibilni “organom” mogu da se smatraju i hematopoetske (matične) ćelije, koje se prirodno nalaze u koštanoj srži, a mogu da se dobiju i od matičnih ćelija. Zbog toga je važnost matičnih ćelija nemerljiva.

IZVOR: EUROSTEMCELL

MamaKlik.rs

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime