Mama intervju: Sanja Dragićević Babić, zaštitno lice RTS-a

0
Foto: privatna arhiva

Koliko je majčinstvo promenilo Sanju Dragićević Babić, voditeljku i novinarku Radio televizije Srbije, ko je Sanja kada se ugase kamere, kakav je njen sin, trogodišnji Sergej i po čemu pamti svoju trudnoću, prvi put i ekskluzivno za portal MamaKlik.rs iskreno i otvoreno govori autorka popularne emisije “Tako stoje stvari”.

Našu redakciju je zanimalo : Kako stoje stvari na raskršću Sanja mama i Sanja novinarka?

U informativnom programu RTS-a, Sanja je od 2004. godine, terenac u duši, teže joj pada rad u studiju. Sanja kaže da je iza kamere majka, supruga, ćerka, sestra, unuka, tetka, prijatelj i uvek novinar. Vest da je u drugom stanju Sanju je dočekala iznenada, ali kada je je shvatila da zna odgovore na svih pet pitanja, plus ono jedno zašto, bila je sigurna da je ova vest najlepša od svih vesti u njenom životu:

– Kao i svaka vest i ova dođe iznenada,  sačeka vas iza ugla, stotinke odlučuju kako ćete odreagovati, a kada se saberete i sva svoja osećanja (u ovom slučaju srećna i lepa) kanališete, onda sve postaje lakše i uzbudljivije. A vest odjekne daleko. To je jedna od vesti za koju se podsvesno pripremate, ali je nikada pripremljeni ne dočekate – priseća se Sanja.

Period trudnoće za ovu novinarku teško je pao. Povraćanje prvih pet meseci, gađenje na hranu, čak i vodu:

– Mislim da sam jedna od retkih trudnica koje su smršale osam kilograma za tih pet meseci. Kasnije mesece trudnoće pamtim po dobroj kondiciji, povremenim udarcima iz stomaka, težini u leđima, osmesima kada stavim ruku na stomak.

Kakvi su bili prvi dani sa Sergejom nakon dolaska iz porodilišta, šta Vas je najviše plašilo?

– Lepi, neprospavani, znatiželjni, srećni. Plašilo me da ne ostane gladan. Sergej je bio lenj da sisa, nasmejan uvek, rekla bih i budan uvek. Bio je kao šilo, što bi naš narod rekao. Brzo je i propuzao i prohodao. Malo je spavao i često se noću budio, što se i danas dešava.

Ubrzo nakon godinu i po dana, mama Sanja vratila se ponovo na male ekrane. Novinarstvo je kao vožnja biciklom, to se ne zaboravlja – ističe ova novinarka.

Često kažete da je Sergej koji uskoro puni tri godine Vaš budilnik. Kada počinje Vaš dan?

– Ako gledam dan po njemu, onda se nekada i ne zavši, prelazim iz jednog u drugi. Dan počinje oko 6,7 sati, zavisi od mog prirodnog budilnika. Nekada, naglašavam nekada, veoma retko se desi da se i budilnik malo uspava, pa mi tada dan počne čak u 8 časova – iskrena je Sanja.

Biti najbolja mama, a opet usklađivati poslovne i roditeljske obaveze, težak je zadatak mnogih žena koje se nakon porodiljskog odsustvovanja vrate poslovnim izazovima. Sanja ističe da je organizacija najbitnija i da se jedino tako postiže balans mama – zaposlena žena..

Foto: privatna arhiva

Nakon radnog dana, rokova, vesti, sagovornika  i pripreme za narednu emisiju, najlepši deo počinje kada Sanja stigne u dom, tada počinje igranje sa Sergejom, učenje novih stvari, šetnja i nadmudrivanje. Vremena toliko ostane i da se pripreme obroci za Sergeja, te osim što “barata” rečima, Sanja “barata”i sa “kutlačom” jer Sergej voli maminu domaću hranu:

– Najčešće kuvam. Sada je veliki za kašice. Kada je bio manji davala sam mu ih kada krenemo negde. Nemam ništa protiv kašica, ali ako moram da biram, radije biram domaću hranu. Sergej voli sve. Najviše supu sa knedlama, grašak i meso – otkriva nam uspešna novinarka.

Posao novinara se ne završava kada se izađe iz redakcije – tek tada počinje

Sanja kaže da roditeljstvo dozvoljava rad u novinarstvu. S obzirom na to da novinari nemaju radno vreme, jer se ne zna kada će se neki događaj pretvoriti u vest koja hitno mora biti emitovana, posao se ne završava kada se zatvore vrata redakcije, naprotiv – tek onda počinje, kada ste na terenu:

– Nikada nisam ni prestajala sa terenom. Samo što sada imam manje vremena da izađem na njega. Priprema emisije od dva sata živog programa, iziskuje vreme, ali kada imamo pauzu, rado odem na teren. Upravo ovih dana planiram da odem na put, uradim nekoliko priča za Dnevnik i počnem snimanje još jednog dokumentarca. Teren je teren na kom se najbolje osećam. I uvek ću naći vremena za terensko i istraživačko novinarstvo – iskrena je Sanja.

Foto: privatna arhiva

Ispunili ste veći deo životnog sna, majka ste, supruga ste, dipomirani ste politikolog za novinarstvo i komunikologiju na Fakultetu političkih nauka,  radite posao koji volite, reklo bi se – sve ste uradili po “školski”?

– Ako vi to tako ocenjujete, onda se slažem – zaključuje Sanja.

Sanja veruje u instinkte, podržava vakcinaciju, a biti roditelj za nju je lepota i odgovornost življenja.

– Bitno je da imate vremena i za svoje potrebe i nemojte da osećate krivicu – ako ste zadovoljne sobom i vašem detetu će detinjstvo biti srećnije i lepše – kaže na kraju razgovora za portal Mamaklik.rs Sanja Dragićević Babić, novinarka, supruga, sestra, tetka, a iznad svega Sergejeva mama.

Autorka: Dragana Starčević Ivanić

 

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime