Majčino mleko je zaista čudo

0

Kada je u pitanju ishrana odojčeta, Svetska zdravstvena organizacija (WHO), koja među svojim obavezama ima i zadatak da postavi standarde u ishrani, preporučuje isključivo dojenje beba bar do šestog meseca njihovog života. Tek nakon šestog meseca, Svetska zdravstvena organizacija preporučuje uvođenje čvrste hrane.

Dojenje treba da traje dok god je to mami i bebi prija, a Svetska zdravstvena organizacija ga preporučuje do druge godine i duže. Ishrana odojčeta majčinim mlekom u toku šest i više meseci nudi, kako bebi tako i majci, dobrobiti koje se ne mogu zanemariti i koje se odnose kako na fizičko i psihičko stanje, tako i na finansijsku situaciju.

Fizičke dobrobiti za bebu su mnoge. Dojenje bebi pomaže normalni razvoj svih organa, a posebno imunog sistema. Na osnovu mnogih istraživanja koja su izvršena do danas, pokazalo se da su deca koja su dojena prirodnim putem mnogo otpornija na razne infekcije. Sve je to zahvaljujući prisustvu živih ćelija ljudskog mleka koje su pronađene u limfnom sistemu deteta čak mesecima i godinama od završetka dojenja. Istraživanja su takođe pokazala da takozvani „lisozim“, antiinfekcijski protein, koji je prisutan u majčinom mleku, aktivira svoju zaštitnu funkciju kada prvi put dojite svoju bebu, pružajući zaštitu nepripemljenim crevima bebe da prime hranu, a sa njima i faktore koji mogu biti nosioci infekcija. Bebe putem dojenja dobijaju neku vrstu zaštite, koja omogućava bebi da vremenom postane tolerantnija prema hrani.

Dojenje, osim što zadovoljava potrebu za hranom i sprečava negativne stimuluse nastale od gladi, doprinosi i razvoju privrženosti i vezanosti majke za dete putem epidemijskog kontakta “usta – dojka, ruka – dojka“. Taj odnos vezivanja može da se definiše kao „istraživanje i održavanje blizine drugoj individui“, a tako se i aktivira sisanje, od hvatanja majčine dojke, preko plača do osmeha. Toplina epidemijskog kontakta je neophodna koliko i potreba za hranom u izgradnji pravilnog odnosa majke i bebe, iz čega nastaje i buduća ličnost odrasle osobe.

Ekonomska prednost dojenja se pre svega ogleda u uštedi vremena koje je potrebno za pripremu mleka, kao i za sterilizaciju pribora za dojenje. Naravno, treba uzeti u obzir i uštedu novca za kupovinu mleka.

Priroda je mislila na sve: majčino mleko je uvek spremno, ima pravu temperaturu i sterilno je, kako bi novorođenčetu bila pružena pravilna ishrana koja će ga štititi, kako fizički, tako i psihički, putem epidemijskog odnosa, do zdravog razvoja privrženosti majci.

Za dojenje su najvažnija dobra informisanost i veliki trud, koji se kasnije višestruko isplati.

MamaKlik.rs

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime