Letnji ručak – sarmice od listova vinove loze

0
Photo: boilandtrouble.com

Evo jednog ukusnog, laganog i osvežavajućeg jela za vrele letne dane. Ukoliko ste vešte u motanju sarmica, izrada vam neće predstavljati problem i za čas posla imaćete na trpezi ukusan letnji ručak.

List vinove loze se smatra izuzetno lekovitim. Bogat je mineralima i vitaminima C, E, A, K, te B6, niacinom, gvožđem, vlaknima, riboflavinom, folatima, kalcijumom, magnezijumom, bakrom i manganom, a koristi se protiv želudačnih bolova, kao protivupalno sredstvo i sredstvo za bolju cirkulaciju.

Sarmice se lako pripremaju, a predstavljaju pravo zdravo gastronomsko osveženje.

Sastojci:

  • 50 listova vinove loze
  • 500g mlevenog mesa
  • šolja pirinča
  • 1-2 glavice luka
  • 1 jaje
  • 0.5 dl nerafinisanog suncokretovog ulja
  • peršunov list
  • so, mlevena crvena paprika i biber

Priprema

Listove vinove loze operite i prokuvajte 10 minuta u ključaloj vodi u koju možete dodati malo sirćeta. Stavite ih u cediljku da se ohlade i ocede.

Ispržite sitno seckani luk, dodajte mleveno meso, seckani peršunov list, jaje, pirinač, so, mlevenu papriku i biber i sve dinstajte desetak minuta.

Ovim filom punite listove vinove loze, koje ćete motati poput onih za klasičnu sarmu.

U dublji lonac prvo stavite nekoliko listove loze, kako sarmice ne bi zagorele, a zatim ih složite, zalijte vodom i kuvajte 15-20 minuta.

Pripremljenu sarmu možete da prelijete pavlakom, kajmakom ili kiselim mlekom ili da ih zalijete limunom i rastopljenim puterom.

Prijatno 😉

MamaKlik.rs

Povezani Postovi

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime