Kratki vodič kroz prehladu i grip: Šta raditi kada je nos začepljen?

0

Piše: mr ph. Davorka Kopanja

Otok sluznice nosa, te nemogućnost disanja na nos predstavlja problem za sve, bez obzira na uzrast, jer, ne samo što remeti san i normalne dnevne aktivnosti, već može sprečiti oticanje sekreta i dovesti do upale sinusa.

Pred nama su hladniji dani, a prehlada i grip dolaze zajedno sa padom temperature. Zajedno sa prehladom i gripom dolaze i simptomi koji nam najviše smetaju, a to su začepljen nos, curenje iz nosa, povišena temperatura, glavobolja, kašljanje i kijanje.

Zato je ovo pravo vreme da se podsetimo da je prevencija prehlade i gripa vrlo važna:

  • Treba pravilno i često prati ruke, što predstavlja i najbolji način da se smanji prenošenje virusa, naročito posle kijanja ili kašljanja.
  • Potrebno je izbegavati kontakt sa osobama koje su prehlađenezatvorene prostore u kojima boravi veliki broj ljudi.
  • Treba ispirati nos i grlo, naročito nakon boravka u kolektivima.

S druge strane, veoma je bitno ojačati imunitet uz pravilnu ishranu i unošenje antioksidanasa.

U hladnijim danima začepljen nos je jedan od prvih simptoma prehlade. Javlja se zbog upale i otoka sluznice nosa koju uzrokuju virusi, ali čemu doprinosi i suv i zagađen vazduh tokom zimskih dana.

Otok sluznice nosa, te nemogućnost disanja na nos predstavlja problem za sve, bez obzira na uzrast, jer, ne samo što remeti san i normalne dnevne aktivnosti, može i da spreči oticanje sekreta i dovede do upale sinusa.

Sluznica nosa predstavlja i prvu liniju odbrane gornjih disajnih puteva od virusa, te je važno da sluznicu redovno čistimo i vlažimo i da nos održavamo prohodnim. Na ulogu nosa pomislimo uglavnom onda kada imamo problem, odnosno kad nos curi ili je začepljen, kad teško dišemo, imamo osećaj suvoće nosa ili kad izgubimo čulo mirisa.

Šta sve može da dovede do poremećaja sluznice nosa?

Bakterije, virusi, gljivice i alergeni

Suv i zagađen vazduh (zato je veoma važno održavati vlažnost sluznice nosa)

Određeni lekovi

Hemijske supstance

Konzervansi

Uzroci koji dovode do ovih stanja su različiti, kao i mehanizmi njihovog nastanka. Međutim, kada je potrebno brzo i efikasno rešiti začepljen nos, kao, na primer, kod prehlade, alergijskog rinitisa, upale sinusa ili srednjeg uha preporučuje se kratkotrajna primena nazalnih dekongestiva, lekova koji mogu da “odčepe nos”.

Iskustva farmaceuta govore da u apoteke najčeće dolaze pacijenti sa prehladom koji traže efikasno rešenje protiv začepljenog nosa, odnosno lek koji će brzo delovati. Sprej za nos je dobro rešenje kako bi se brzo i efikasno olakšale  tegobe začepljenog nosa.

Dobro je da rastvor spreja za nos sadrži aktivnu supstancu ksilometazolin, jer upravo ona brzo sužava krvne sudove sluznice nosa, dovodi do smanjenja otoka i obezbeđuje prohodnost nosa.

Dodatak morske vode je uvek koristan, jer ona pomaže vlaženju sluznice nosa i obnavljanju njene normalne funkcije. Poželjno je birati proizvode koji ne sadrže konzervans jer on sam po sebi može štetiti sluznici nosa.

Bez obzira na vrstu spreja, pacijenti treba da se, pre prve upotrebe bilo kog leka, posavetuju sa svojim lekarom ili farmaceutom.

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime