Komisija za zaštitu konkurencije: Pokrenuto sedam postupaka protiv 180 uvoznika i distributera bebi-opreme

0
Foto: pixabay.com

Godinama već roditelji i udruženja potrošača ukazuju na to da su cene bebi-opreme u Srbiji više nego u regionu.

Nevena Praizović iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija rekla je da je maksimalna kazna, ukoliko se utvrdi odgovornost, 10 odsto godišnjih prihoda u odnosu na prethodnu godinu.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Nevena Praizović iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija rekla je da postoji višegodišnje mišljenje da se u Srbiji bebi-oprema prodaje po višim cenma, u odnosu na region i zemlje EU.

– Brojna su istraživanja, i statistika pokazuje koliko iznose te cene i postavlja se pitanje zašto je to tako, pitanje je sazrelo i došlo je pod lupu Komisije za zaštitu konkurencije jer kada se o nečemu toliko dugo govori, i postoje inicijative, zahteva se sistemski pristup i reakcije države, rekla je Paraizović.

Maksimalna kazna 10 odsto godišnjih prihoda 

Prema njenim rečima, maksimalna kazna je 10 odsto godišnjih prihoda u odnosu na prethodnu godinu. Kazne su u rasponu, i kako ističe, ne možemo da očekujemo da će svako da pretrpi najvišu kaznu.

– Ono što je važno da ukoliko se to i dogodi to će imati benefit za građane, privredu jer ukoliko se utvrdi da su povređena prava konkurencije ishod svega toga trebalo bi da bude – da se takvi tržišni učesnici sklone sa tržišta ili da upodobe svoje poslovanje zakonskim odredbama, a to treba da rezultira i nižim cenama, što će dovesti do benefita potrošačima kao krajnjim učesnicima na tržištu, istakla je ona.

Osnovno potrošačko pravo je da se bira između roba i usluga po pristupačnim cenama, a ukoliko se na ovaj način posluje to pravo se potrošačima uskraćuje.

Videćemo kakav će biti ishod ovog postupaka i to će biti alarm da brže reagujemo kada se ovo dešava na tržištu, rekla je ona. U EU se govori da se roba koja se prodaje na čitavom prodručju mora da bude istog kvaliteta.

– Sve što se dešava u EU mi pratimo i pokušavamo da zakonodavstvo harmonizujemo”, zaključila je Praizanović.

Izvor: RTS

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime