Koliko znamo o zaštiti od sunca?

0

Poslednjih godina u javnosti se sve više govori o izbegavanju kozmetičkih proizvoda za zaštitu od sunca koji sadrže PEG emulgatore i konzervanse. Ovi sastojci su veoma bitni za samu stabilnost i rok trajanja kozmetike, pa je donedavno bilo teško proizvesti proizvod bez njih. Ipak, zahvaljujući savremenoj tehnologiji i novim saznanjima, danas je to moguće.

Zato odgovori na često se postavljena pitanja, poput: “Zašto mi je koža suva i pored krema koje koristim?”, “Zašto moram da nanosim kremu više puta u toku dana?”, “Zašto se javlja svrab, peckanje i osip kad se namažem kremom?”, “Zašto…?”, najčešće leže upravo u ovim sastojcima jer oni mogu da iritiraju kožu, naruše njen prirodni zaštitni sloj i smanje samu otpornost kože.

Poznato je da sunčevi UVA i UVB zraci direktno oštećuju kožu, te da mogu dovesti do ozbiljnih oboljenja kože, pa je i zaključak da koliko je sunčeva svetlost esencijalna za život, toliko je zaštita od sunca esencijalna za zdravlje kože.

Iako je manje poznato da je i delovanje infracrvenih (IRA) zraka, koji čine čak 30 % sunčevog spektra, štetno za kožu, oni su poslednjih godina postali tema brojnih naučnih istraživanja.

IRA zraci prodiru u najdublje slojeve kože, uzrokujući njeno oštećenje i prevremeno starenje kože. Zato je koži potrebno pružiti što kompletniju zaštitu, i to ne samo od UVA i UVB zraka, nego i od IRA zraka.

Svakodnevni su dokazi štetnih efekata sunčevog zračenja, a ponekad je dovoljna i samo jedna jača opekotina od sunca da se ošteti koža, naročito kod najmlađih.

Izbegavanje izlaganja suncu najbolja je zaštita od sunčevog zračenja, ali život tako nešto prosto ne dozvoljava, pa se svakodnevna upotreba krema za sunčanje može smatrati kompromisnim rešenjem između kože i štetnog sunčevog zračenja.

Bez obzira na sve, potrebno je poštovati pravilo da telo zahteva posebne mere opreza prilikom izlaganja suncu, pa prekomerno izlaganje suncu, bez odgovarajuće zaštite, može da dovede ne samo do crvenila i opekotina, starenja kože, alergija i akni, nego i  do ozbiljnijih oštećenja poput promena na DNK u ćelijama kože i nastanka karcinoma.

Preduzimanje posebnih mera opreza pri izlaganju suncu i štetnom sunčevom zračenju postao je imperativ, a najbolja prevencija, posebno kod dece i osoba sa osetljivom kožom, jeste upravo izbegavanje sunca u vreme kad je indeks sunčevog zračenja najveći, kao i zaštita odovarajućom odećom i kvalitetnim proizvodom za zaštitu od sunca.

Pet saveta za zdravu letnju kožu

  • Izbegavati izlaganje suncu u periodu od 10h do 16h
  • Nositi naočari za sunce, šešir, laganu i svetlu odeću
  • Odabrati zaštitnu kremu koja, osim od UVA i UVB zračenja, štiti i od infracrvenog (IRA) zračenja i koja deluje preventivno na pojavu alergija na sunce
  • Odabrati zaštitnu kremu koja ne sadrži PEG emulgatore, boje, mirise i konzervanse jer bi mogli da mogli da iritiraju i štete koži
  • Voditi računa o ishrani i piti dosta tečnosti

 

Autor teksta: mr ph Davorka Kopanja

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime