Koliko sna je potrebno bebama i maloj deci?

0

Svi znamo za izreku “Spava kao beba”. Ipak, kada beba dođe u kuću mnogi roditelji se susretnu sa tim da beba sve radi – osim što spava. Ponekad nam se čini da beba više vremena provede u dojenju i plakanju nego u spavanju.

KOLIKO ĆE BEBA SPAVATI UMNOGOME ZAVISI I OD NJENOG KARAKTERA, PA TAKO NEKE SPAVAJU PO ceo DAN, A NEKE JEDVA SASTAVE NEKOLIKO SATI SNA.

Ipak, postoji mera koja pokazuje koliko sati sna bi bilo idealno da ima beba, odnosno dete prema svom uzrastu.

0-3 MESECA

Većina beba spava od 16 do 18 sati u toku dana, i to se dešava uglavnom nakon presvlačenja i hranjenja. U ovom uzrastu bebe se prilagođavaju na život izvan maminog stomaka, pa je prirodno da se veoma često bude, pogotovo u toku noći. Mnoge bebe se bude da bi jele, a neka naprosto traže vašu blizinu. Ne brinite, retke su bebe koje u ovom uzrastu prespavaju više od pet, šest sati u kontinuitetu, a pedijatri savetuju da je u ovom periodu ipak najbolje buditi bebu na svaka tri sata da sisa – čak i noću.

3-6 MESECI

Kako beba raste, tako se smanjuju i njene potrebe za spavanjem. Ipak, ne bi trebalo da spava manje od 13 sati dnevno, od čega na spavanje u toku dana “otpada” oko tri sata. U ovom uzrastu bebe najčešće imaju dva do tri spavanja u toku dana. Mnoge bebe u ovom periodu lagano izbacuju jedan ili dva noćna podoja i u toku noći počinju da spavaju i duže od tri sata. Vreme kada roditelji, makar oni koji imaju više sreće, konačno uspevaju malo duže da spavaju. Ipak, u ovom periodu su česti skokovi u razvoju i nicanje prvih zubića, pa mnoge bebe nemirno spavaju ili se bude u toku noći.

6-12 MESECI

Ovo je pravo vreme kada mnoge bebe počinju da spavaju šest do osam sati u toku noći. Ponekad se desi da bebe spavaju i deset, pa čak i dvanaest sati u toku noći. Ukupno vreme spavanja sada se svodi na 13 sati dnevno, što znači da je idealno da beba preko dana  spava dva puta po dva sata, a noću devet. Treba imati na umu da je svaka beba različita i da ne važe univerzalna pravila za svaku bebu.

12-24 MESECA

Potrebe za snom se sada svode na oko 12 sati u toku dana, s tim što dete treba da spava oko dva sata popodne, a ostatak u toku noći. Kada beba počne da hoda i da trči, mnogi roditelji primećuju da postaje umornija i ima veću potrebu za snom. Isto tako, roditelji svedoče da boravak u vrtiću može dodatno uticati na umor kod deteta. Većina dvogodišnjaka spava u toku dana samo sat vremena, dok noću spavaju devet sati u kontinuitetu.

2-4 GODINE

U ovom uzrastu deci je potrebno desetak sati sna, uglavnom noćnog. Neka deca prestanu da spavaju popodne već kad navrše dve godine, ali većina to čini tek nakon četiri. Ako vaše dete neće da spava popodne, ne mora, ali trebalo bi da miruje najmanje pola sata. Tada mu možete osmisliti neku tihu, mirnu aktivnost popust bojenja slikovnice ili čitanja knjige ili slušanja audio priča.

Savet: Ne zaboravite da se svako dete individualno razvija i prolazi kroz brojne faze, pa tako ako imate bebu koja nije volela da spava, ne znači da će, kad napuni dve ili tri godine imati otpor prema snu. Pratite preporuke, ali najvažnije – učite gledajući svoje dete.

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime