Kojim testovima se može potvrditi rana trudnoća

0
Foto: flickr.com

Verovatno ste se, sa izostankom menstruacije, zapitale da li ste trudne. Izostanak menstruacije je najznačajniji simptom trudnoće. Međutim, ako vam kasni menstruacija, to ne znači nužno da ste trudni. Za potvrđivanje rane trudnoće je neophodno uraditi test (kućni ili iz krvi), a nakon toga svakako i obaviti ginekološki pregled.

Test za kućnu upotrebu

Testovi za kućnu upotrebu su oni koji se mogu kupiti u svakoj apoteci, a rade se preko mokraće. Prodaju se u malim pakovanjima sa svim potrebnim priborom. Jednostavni su za upotrebu, a pod uslovom da se tačno slede uputstva, daju brz i pouzdan odgovor – pozitivan ako ste trudni, negativan ako niste. Budite oprezni- kada je test negativan, možda ste test uradili prerano ili je njegova osetljivost bila preslaba. Mokraća niske koncentracije takođe može dati pogrešan rezultat, zato je najbolje da se ovaj test radi preko prve jutarnje mokraće. Dakle, ako vam menstruacija i dalje kasni, a test je bio negativan, mudro je pričekati nekoliko dana, pa ponoviti test ili otići u laboratoriju da se iz krvi odredi nivo beta hcg-a .

Laboratorijski testovi

Laboratorijski testovi se rade analizom mokraće ili krvi i omogućavaju da dobijete brz i siguran odgovor. Ovi testovi se mogu uraditi već sa izostankom menstruacije, odnosno dve nedelje posle seksualnog odnosa. Njihov smisao se sastoji u tome da otkriju, ako ste zaista trudni, humani horionski gonadotropin (beta hCG), hormon koji se luči samo u trudnoći. Uloga beta hCG-a je podsticanje žutog tela u jajniku da luči progesteron na početku trudnoće. Ovi testovi otkrivaju prisutnost beta hCG-a, bilo u mokraći, bilo u krvi.

Analiza mokraće Mala količina mokraće, uzete iz jako koncentrisane jutarnje mokraće, sipa se u epruvetu i pusti da reaguje sa serumom koji sadrži antitela tog karakterističnog hormona trudnoće. Pouzdanost testa je 98%.

Test krvi Ovim testom se utvrđuje prisustvo beta HCG-a u krvi. Pouzdanost testa je 100% i omogućava otkrivanje trudnoće u vrlo ranom stadijumu, čak pre izostanka menstruacije.

Ginekološki pregled

Još uvek je poseta ginekologu najsigurniji put za potvrđivanje trudnoće. Bez laboratorijskih testova, doktor može biti potpuno siguran u trudnoću tek nakon tri nedelje od začeća, odnosno pet nedelja od poslednje menstruacije. Ginekološkim pregledom doktor će ustanoviti promenu volumena, konzistencije i oblika materice, što sami ne možete uočiti. Ustanoviće da je vrat materice zatvoren, ljubičaste boje i s malo cervikalne sluzi. Promene na dojkama potvrdiće dijagnozu: one se povećavaju, kolutovi oko bradavice (areole) postaju tamniji i ispupčeni poput stakla na satu, bradavice postaju izraženije i osetljivije na dodir.

Ovom metodom se potvrđuje trudnoća i planira njeno dalje vođenje u konsultaciji sa ginekologom.

Čestitamo vam ukoliko je utvrđena trudnoća

Sada možete pristupiti planiranju trudničkih dana. U narednih devet meseci se trudite da se što zdravije hranite, da budete aktivni i vodite uredan život. 

Počnite da pratite naš KALENDAR TRUDNOĆE kako biste se informisali i našli proverene savete.

Uživajte u svakom danu svoje trudnoće!

Jasmina Gavrilov Dražić/MamaKlik.rs

 

 

 

 

 

 

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime