Koji su uzroci steriliteta kod oba pola?

1
Foto: pixabay.com

Sterilitet se definiše kao stanje u kojem ne dolazi do očekivane trudnoće ni nakon godinu dana redovnih seksualnih odnosa bez zaštite.

Bitno je istaći da se sterilitet se ne definiše kao bolest jer ne ugrožava zdravlje ljudi, već kao posebno medicinsko stanje. U sveti, pa i kod nas, sterilitet tj. neplodnost pogađa sve veći broj parova.

Procenjuje se da u Srbiji ima oko 400.000 parova koji imaju neki problem sa začećem.

Nekada se  pojam steriliteta  često vezvao za neplodnost žene. Razlozi za sterilitet kod žena mogu biti različiti. 

Ipak, danas se zna da sterilitet pogađa i muškarca i ženu u jednakom procentu, pa tako po istraživanjima dolazimo do sledećih procenata:

  • Ženski sterilitet – 40%
  • Muški sterilitet – 40%
  • Idiopatski sterilitet (nepoznat uzrok) – 20%

Uzroci steriliteta mogu biti brojni: godine starosti, poremećaji menstrualnog ciklusa, neprohodni jajovodi, slaba funkcija jajnika, slaba pokretljivost spermatozoida, infekcije, gojaznost, stres, psihički problemi…

Poslednjih godina javio se trend kasnijeg zasnivanje porodice. Poznato je da plodnost žene opada sa godinama pa zato doktori preporučuju da se ispitivanje steriliteta počne posle 6 meseci nezaštićenih redovnih seksualnih odnosa. Ukoliko se ustanovi da postoji neki oblik infertiliteta preporuka lekara je početi sa lečenjem što pre. Naravno, radi bolje dijagnostike neophodno je uraditi brojne analize i ispitivanja oba partnera jer samo tako se može pristupiti pravilnom lečenju.

Uzroci steriliteta kod oba pola:

  • Nepravilna ishrana uzrokuje neplodnost kod žena i muškaraca – dugotrajni disbalans u unošenju važnih nutritijenata i hranljivih materija, vitamina i minerala kroz ishranu nepovoljno se odražava na reproduktivni sistem. Manjak svježeg povrća i voća u svakodnevnoj ishrani kao i integralnih žitarica i leguminoza i to tokom dužeg perioda kod muškaraca može da izazove bolest koja se zove oligospermija, zbog nedostatka važnih vitamina i minerala. Takođe, iscrpljujuće dijete kojima se neke žene podvrgavaju mogu narušiti hormonalnu ravnotežu i uzrokovati neredovan ciklus ili čak amenoreju.
  • Nedovoljna fizička aktivnost uzrokuje bračni sterilitet – poznato je da umjerena i dozirana rekreacija popravlja opšte stanje organizma i zdravlje, sprečava gojaznost i oslobađa nas od negativnih efekata koje uzrokuje stres. Kod muškaraca, svakodnevni dobar trening povećava nivo testosterona za oko 30%.
  • Gojaznost – prekomjerna tjelesna težina često pospješuje impotenciju, dok kod žena povećava nivo estrogena što ima negativan uticaj na ovulaciju i može uzrokovati nastanak cista na jajnicima. Mnoge studije pokazuju da dijete s bogatim sadržajem omega-3 masnih kiselina, pravilnim balansom proteina i ugljenih hidrata i adekvatnim unosom vitamina kroz voće i povrće – poboljšavaju plodnost i povećavaju šanse za začeće te smanjuju mogućnost za neplodnost kod žena.Opširnije o ovome možete naći na stranicama udruženja Šansa za roditeljstvo. MamaKlik.rs

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime