Koji su simptomi ovulacije?

0
Foto: pixabay.com

Tokom dana koji vode do ili su neposredno nakon ovulacije, možete primetiti određene promene u svom telu, a otkrivanje kada ovulirate je ključno pri određivanju kada je vaša plodnost najveća tokom ciklusa.

Neke žene ovuliraju oko istog dana svakog ciklusa, dok je za druge žene teže odrediti kada je taj momenat. Učenje kako da prepoznate i pratite simptome ovulacije može vam pomoći da planirate kada da imate odnose ukoliko želite da zatrudnite.

Skoro sve žene imaju ova tri simptoma ovulacije:

Promene u vašoj baznoj telesnoj temperaturi (Basal Body Temperature-BBT) – Vaš BBT je vaša najniža telesna temperatura u roku od 24 sata. Koristite poseban termometar da je izmerite svakoga dana, tačno kada se probudite. Na dan nakon ovulacije, vaš BBT će se povećati za 0,5 do 1 stepen Farenhajta (što iznosi oko pola stepena Celzijusa) i ostati povišen do sledeće menstruacije. (Posle merenja BBT-a u nekoliko ciklusa, možda ćete videti obrazac koji će vam pomoći da predvidite dan ovulacije u sledećem ciklusu.)

Promene u sekretu – Cervikalni sekret je vaginalno pražnjenje koje ponekad možete naći na donjem vešu. Tokom većeg dela meseca možete ga imati malo ili je možda gust i lepljiv. Međutim, nekoliko dana pre, tokom i odmah nakon ovulacije, primetićete povećanje količine sekreta i promenu njegove teksture: postaće prozirniji i elastičniji (poput sirovog belanceta).

Promene na vašem grliću materice – Tokom ovulacije, grlić materice je mekši, viši, vlažniji i otvoreniji. Ove promene možete osetiti ako uđete u vaginu prstom da biste pipnuli vaš grlić materice, mada je potrebno malo vremena i vežbe kako biste prepoznali razlike.

Ostali simptomi ovulacije

Ovi simptomi nisu toliko česti ili konzistentni kao prethodno opisani, tako da možete imati sve, neke ili nijedan od njih.

U ove simptome ovulacije spadaju:

  • Veća osetljivost grudi
  • Blagi grčevi ili probadanje u donjem delu stomaka
  • Pojačano čulo mirisa
  • Pojačana želja za seksom

Izvor: babycenter.com

Prevod: Dragana Martinović/MamaKlik.rs

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime