Koje začine koristiti u bebinoj ishrani?

0
Foto: pixabay.com

Kada uopšte počnemo da razmišljamo na temu dodavanja ukusa dečjoj hrani, prva stvar koja padne na pamet jesu ili šećer ili so, dok potpuno zaboravimo na biljne začine koji su mnogo bolja alternativa slanom ili slatkom, a takođe potpuno obogaćuju jelo.

Biljni začini su divan način da proširite bebin ukus i priviknete je na zdraviji način pripremanja jela.

Upoznavanje deteta sa različitim ukusima i mirisima ne započinje uvođenjem mešovite ishrane, nego deca uče dojenjem i osećaju promene u ukusu majčinog mleka, koje se menja sa njenom dnevnom ishranom i začinima koje koristi u pripremi jela.

Kada mogu da dodam začine u bebinu hranu?

Većina pedijatara će preporučiti da sačekate sa uvođenjem začina do osam meseci starosti. Ova preporuka često ima više veze sa digestivnim problemima, nego sa alergijskim reakcijama. Ako vaša beba dobro prihvata hranu i nema probavne probleme, onda navalite pravo na začine! Kao i svaka druga nova hrana, molimo vas da pratite pravilo 4 dana prilikom uvođenja začina. Kao i uvek, ne zaboravite da se posavetujete sa svojim pedijatrom pre uvođenja novih namirnica u ishranu vaše bebe.

Ne zaboravite da, ukoliko dojite, vaša beba je već probala začine. Ukusi začina se zadržavaju u majčinom mleku i tako razvijaju ukus blage hrane.

 

Od kada smem da koristim začine u ishrani mališana?

Ukoliko želite da dodate začine jelima koje spremate deci, budite veoma oprezni i koristite ih u malim količinama, naročito ako je beba još mala. Začini nemaju veliku nutritivnu vrednost, ali se jelima dodaju kako bi namirnicama poboljšali aromu.

Ukoliko detetu mlađem od godinu dana želite da začinite hranu, prethodno se informišite da li određeni začin dozvoljen u ishrani najmlađih.

Koje začine smem da dajem detetu, i od kog uzrasta?

•    Lovorov list, peršun, celer, mirođiju možete dodavati u hranu koju pripremate za mališana starijeg od 9 meseci;
•    Beli i crni luk i to samo termički obrađeni, možete dati mališanu već od 8. meseca, ali u malim količinama;
•    Vanilu možete dodati u hranu deteta starijeg od 9 meseci, a cimet mališanima starijim od šest meseci;
•    Aromatične trave, poput ruzmarina i bosiljka, koji se dodaju raznim salatama i jelima, možete koristiti tek kada dete napuni 2 godine.

TRI IZUZETNO DOBRA ZAČINA ZA BEBE:

Đumbir – Koren đumbira je odličan “okidač” za creva. Đumbir možete kupiti svež i narendati sitno veoma malu količinu pošto je intenzivnog ukusa. Postoji i đumbir u prahu. Dodajte pola kašike đumbirskog praha u kašiku za povrće i meso.

Cimet – Ako beba pati od dijareje, dodati malo cimeta u kaše od pirinča, jabuke, bundeve ili krušaka. Ovaj začini ima antibakterijska svojstva i pomaže u lečenju crevnih infekcija. Najkvalitetniji je organski cejlonski cimet, možete ga davati bebi već od šest meseci.

Menta – Sveži listovi mente stimulišu varenje i sprečavaju pojavu stomačnih infekcija. Pored toga, ova biljka je bogata esencijalnim uljima koja pomažu u lečenju respiratornih infekcija.

Da li začini mogu da naškode detetu?

Začini poput belog i crnog bibera, slačice, sirćeta i rena, mogu da razdraže sluzokožu želuca i creva, pa je bolje izbegavati ih dok dete malo ne poraste i dok mu organizam ne ojača. Ukoliko pripremate jelo za celu porodicu, po želji neka svako sebi začini hranu jer mališanu nije potrebno poboljšavati ukus hrane.

Takođe, u nekim slučajevima može da dođe do alergijske reakcije na određene začine.

Mnoge kupovne namirnice sadrže sirće (turšija) ili limunsku kiselinu (bombone, džemovi, kompoti). Sirće i limunsku kiselinu deca mlađa od 2 godine ne bi smela da konzumiraju uopšte, a starija od 2-3 godine mogu koristiti u ograničenoj, veoma maloj, količini.

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime