Kako urediti sobu za bebu

1

Dragi budući roditelji, sigurno ste uzbuđeni što vam uskoro stiže beba! Ovo je zaista divan događaj u životu svakog čoveka!

Ako razmišljate o uređenju bebine sobe ili bebinog kutka u vašoj sobi, imamo nekoliko korisnih saveta za vas.

Najverovatnije je, a i najpraktičnije, da beba neće od početka spavati u svojoj sobi, pa pokušajte da uredite bebin kutak u vašoj sobi tako da bebi bude prijatno. Kako ćete svi zajedno dosta vremena provoditi u zajedničkoj ili bebinoj sobi, potrudite se da ona bude topla, sigurna, ugodna i praktična.

Pokušajte da organizujete da vam je sve na dohvat ruke.

Verovatno ste planirali krečenje i farbanje sobe ili cele kuće pre nego što se beba rodi. Imajte na umu da je potrebno dva do tri meseca kako bi u potpunosti nestala sva štetna isparenja, pa prostor uredite dovoljno vremena pre nego što beba dođe na svet. Takođe bi bilo dobro da mame trudnice i starija deca odu na nekoliko dana iz kuće dok se radovi ne završe i dok miris farbe bar malo nestane. Najčešće se dešava se dešava da buduće mame ipak žele da budu prizutne i da nadgledaju sve radove oko pripremanja bebine sobe. Veliki je to događaj, razumemo vas. Ipak, potrudite se da se poštedite od većeg posla i da prihvatite pomoć okoline.

Ukoliko krečite, preporučljivo je da to ne bude bela, već odaberite neku drugu boju. Slobodno se igrajte i izaberite neke vesele boje, to će doprineti i razvoju bebinih čula. Ako želite da izbegnete klasične boje za devojčice i dečake – roze ili plavu, možete izabrati neke pastelne boje, kao što su boja kajsije, žuta ili svetlozelena. Za sobu možete odabrati i kontraste na zidovima, pa na primer oslikati svetlo sivom bojom planine po belim zidovima.

Prostor u kojem će beba boraviti treba da ima dosta svetlosti. Ako je soba malo mračnija, nemojte ga dodatno zatamnjivati gustim i tamnim zavesama.

Nekoliko stvari koje su neophodne i poželjne u bebinoj sobi

 • krevetac za bebu – praktično je ako krevetac na dnu ima fioku u kojoj možete držati bebine stvari, najbolje je da je fioka dublja
 • sto za presvlačenje – najbolje bi bilo kupiti onaj koji ispod sebe ima komodu za stvari. Ukoliko nemate dovoljno prostora, prematalicu možete staviti i na kraj kreveca, obično svaka ima kukuce kojom se fiksira za stranice kreveca. Nakon presvlačenja bebe, možete je odložiti pored zida ili ormara.
 • prekrivači (ćebence, jorgani)
 • posteljina
 • stolica za hranjenje (koja će trebati najranije od šest meseci bebine starosti). Stolicu ćete najverovatnije držati u trpezariji ili kuhinji.
 • polica za odlaganje bebi kozmetike i pelena
 • neka stolica, fotelja ili drugo mesto gde vam je udobno da se smestite dok dojite ili uspavljujete bebu

Ukoliko ste ograničeni materijalnim sredstvima, nameštaj za bebinu sobu možete pozajmiti od rodbine i prijatelja čija je beba porasla ili kupiti polovan, pa ofarbati i dati mu svoj pečat.

 

Nemojte da vas brine ukoliko sve stvari za bebu, nameštaj, oprema ili garderoba nisu novi. Bebama je najbitnija ljubav, a ne nove stvari.

Ukoliko znate pol vaše bebe, to vam može pomoći da se lakše opredelite ako planirate dekoraciju sobe nekim motivima – životinjama, gusarima, vilama, slovima…

Kada beba počne da puzi, a zatim i hoda, trebalo bi da kupite set kućne zaštite za bebu. Ovaj set obuhvata štitnike za utičnice, zaštitu za oštre uglove, zaštite za vrata, kao i zaštite za fioke i ormare.

Šta treba izbegavati u bebinoj sobi

 • oštre predmete
 • zapaljiva sredstva (upaljač, šibicu, sveće)
 • bebi kozmetiku koju beba može da dohvati
 • krevetac ne treba da bude suviše blizu prozora ili polica
 • police ne smeju biti iznad kreveca
 • jastuke i plišane igračke u krevecu (može doći do gušenja)
 • jako osvetljenje
 • nepričvršćene police za knjige, ormare. Potrudite se da sav nameštaj ako je moguće pričvrstite za zid. Brzo će proći vreme od malene bebe do radoznalog mališana koji voli da se penje po nameštaju.

Kako god da se odlučite da opremite dečju sobu treba da imate na umu sledeće: Detetu je mnogo bitnija pažnja nego materijalne stvari. Sigurni smo da će soba vašeg mališana biti prelepa, jer ćete je opremiti sa puno ljubavi.

Dragana Martinović

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime