Kako su povezani neplodnost i šećer?

0
Foto: pixabay.com

Šećer može doprineti neplodnosti?! Tako je. Svakodnevno konzumiranje šećera može dovesti do neplodnosti i/ili povećati već postojeće probleme. Sve je više malih slatkih izazova svuda oko nas i teže je odoleti keksićima, čokoladicama, bombonicama, kolačićima i nebrojenim slatkim sitnicama koje mogu da načine veliku štetu svima koji se bore sa neplodnošću. Zato treba potražiti alternativu belom kristalnom šećeru, kao i belom brašnu, belom pirinču i naravno, alkoholu. Jednom rečju, moramo biti obazrivi sa namirnicama koje sadrže veliki procenat skroba, jer se on u organizmu metaboliše u proste šećere.

Problemi plodnosti nastali od strane šećera
Hormonski poremećaji

Hrana koja sadrži skrob se brzo razlaže u organizmu i samim tim nivo insulina se povećava velikom brzinom. Kako to utiče na nivo hormona? Ovaj brzi skok nivoa šećera stvara visoki nivo insulina koji traje od 15-30 minuta. Posle toga, nivo šećera opada, ostavljajući telo iscrpljeno. Ovo stvara tzv. “fight or flight” (bori se ili leti) reakciju u telu, zbog kontinuirane stimulacije nadbubrežnih žlezda da oslobode kortizol i adrenalin u pokušaju da nadoknade nivo šećera. Ta ponovljena stimulacija oslobađanja kortizola i adrenalina slabi nadbubrežne žlezde, tako da naredne količine proizvedenih hormona nisu proizvedene u obilju i nadbubrežni kanali postaju spori. Ovo može dovesti do hormonske neravnoteže. Nedovoljno hormona se proizvodi ili ispušta. Druge endokrine žlezde nisu dobile signale da oslobode svoje hormone i celokupna komunikacija endokrinog sistema postaje “slomljena”. Sva ova više puta ponovljena stimulacija nadbubrežne žlezde utiče na nivo hormona estrogena, progesterona i androgena DHEA i testosterona. Ovo važi i za žene i za muškarce.

Insulinska rezistencija

Pankreas (gušterača) luči insulin da bi šećer iz krvi bio pretvoren u energiju potrebnu ćelijama. Pri konzumiranju hrane koja sadrži šećer, pankreas luči sve više insulina i vremenom to kontinuirano lučenje insulina može dovesti do insulinske rezistencije. Poznato je da insulinska rezistencija ometa ili sprečava ovulaciju i ograničava sazrevanje jajne ćelije. Takođe, insulinska rezistencija može poremetiti implantaciju oplođene jajne ćelije u matericu. Žene koje imaju rezistenciju na insulin češće imaju pobačaje. Insulinska rezistencija je jedan od ključnih faktora za pojavu PCOS-a (policističnih jajnika).

Gljivične infekcije
Iako gljivične infekcije ne mogu direktno uzrokovati neplodnost, mogu ometati sposobnost sperme da dođe do jajeta. Vaginalne gljivične infekcije čine seksualni odnos skoro nemogućim, a svi znamo da je neophodan da bi došlo do začeća.
PMS

Prevelika količina šećera može izazvati hipoglikemiju, što može pojačati i pogoršati simptome pre-menstrualnog sindroma.

Smanjen imunitet

Istraživanja su pokazala da samo jedna kašičica šećera može smanjiti imunitet čak do 4 sata! Nije ni čudo što smo toliko bolesni u zimskoj sezoni i teže se oporavljamo od bolesti. Smanjen imunitet znači da smo podložniji infekcijama svih vrsta, što uključuje gljivične infekcije, bakterijsku vaginozu (može dovesti do PID – pelvic inflammatory disorder), ali i seksualno prenosive bolesti, što značajno utiče na našu plodnost.

Nedostatak vitamina i minerala

Da bi telo stalno lučilo insulin i kortizol, ono mora da koristi skladišta vitamina i minerala. Vitamini i minerali koji su često u nedostatku su vitamini B grupe, naročito B6, zatim vitamin E, magnezijum i bakar. Nizak nivo vitamina E povezan je sa pobačajima.

Zdrava alternativa šećeru

Postoji mnogo zdravih prirodnih alternativa za rafinisane šećere. Predstavićemo ovde neke namirnice i njihov glikemijski indeks, GI. On nam govori koliko brzo ugljeni hidrati prelaze u šećer u krvi. Što je veći GI, veći je nivo glukoze u krvi, samim tim se i više insulina oslobađa. Kao referentnu tačku uzećemo čistu glukozu, sa GI 100. Rafinisani beli kristal šećer ima GI 80, što se smatra visokim GI. Rezultati iznad 70 su visoko glikemijska hrana, dok su rezultati ispod 56 za hranu koja se smatra kao nisko glikemijska hrana. Kašika meda ima GI 87. Kriška belog hleba (25g) ima 70 GI. I tako redom. Ono što predlažu stručnjaci kao najbolju alternativu za beli šećer su stevija, agava sirup i med.

Med se predstavlja kao idealna zamena za šećer, ali ovo je sporno. Med ima visoki GI i pogađa telo slično rafinisanom šećeru. Prirodni, neprerađeni med bogat je nutrijentima koji ubijaju bakterije i viruse, pomažu probavi i smanjuju različite vrste alergija, ali je slađi od šećera i treba ga konzumirati u malim količinama.

Agava sirup je prirodni zaslađivač koji se dobija iz južnoameričkog kaktusa iz porodice Agavaceae . Često ga zovu „medena vodica“ jer ima blagi ukus i svetlu boju. Ređi je od meda, ali je slađi, pa ga treba koristiti u još manjim količinama od meda. Agava sirup ima neobično niski glikemijski indeks – 30 i praktično ne utiče na nivo šećera u krvi. Zbog toga je idealan za dijabetičare i osobe sa insulinskom rezistencijom.

Stevija  ekstrakt lišća biljke iz porodice Stevia, najverovatnije je najbolja alternativa šećeru, jer ima GI 0. Dokazano je da stevija poboljšava rad štitaste žlezde, kao i celog organizma. Stevija ima blago gorki ukus, zbog čega je neki ne vole. Za zaslađivanje je potrebna vrlo mala količina stevije:  ¼ – 1/32 od količine šećera, zavisno od vrste. Ima skoro 0 kalorija.

Izvor: sansazaroditeljstvo.org.rs

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime