Kako sprečiti nastanak strija u trudnoći?

0

Strije su ožiljci na koži, manje ili više izražene simetrične linije, nastale zbog gubljenja elastičnosti u strukturi kože i zbog njenog naglog rastezanja.

Pojavljuju se na mestima gde se koža najviše razvlači, kad se vezivno tkivo ne može prilagoditi brzom rastezanju i kada hormonske promene blokiraju sintezu kolagena, glavnog proteinskog sastojka kože, kostiju i vezivnog tkiva.

Trudnice su najpodložnije dobijanju strija, njih 70-90 odsto, najčešće tokom šestog meseca trudnoće, naročito ako imaju genetske predispozicije za njihovu pojavu.

One ne zaobilaze ni pubertet, tako da do 70 odsto devojčica i do 50 odsto dečaka dobija strije tokom perioda naglog rasta i razvoja.

Mogu se pojaviti i prilikom promene telesne mase, usled nekih patoloških stanja kao što je Kušingov sindrom, dugotrajnim ili neprilagođenim korišćenjem kortikosteroida.

Zavisno od uzroka nastanka, strije zahvataju: stomak, grudi, unutrašnju stranu nadlaktica, zadnjicu, bedra, unutrašnju stranu butina, a tokom naglog pubertetskog rasta mogu se pojaviti i na kolenima, te u donjem delu leđa.

Prvi znak koji ukazuje na pojavu strija jeste tanka, nadražena koža koja svrbi.

Zatim se javljaju izbrazdane linije, čija boja može da varira od roze, crvenkaste do ljubičaste. Pigmentacija se vremenom smanjuje, a deo zahvaćen strijama poprima sedefasto-belu nijansu i postaje manje vidljiv.

Jednom kada se pojave, gotovo ih je nemoguće otkloniti, ali postoje preventivne mere kojima možemo spasiti svoju kožu od strija:

Pazite na svoju telesnu težinu

Kada je žena u drugom stanju, povećanje težine je neminovno, ali izborom prave hrane i dozvoljenim fizičkim aktivnostima može se smanjiti broj kilograma koji se smatraju suvišnim.

Očekivano povećanje mase dešavaće se postepeno, pa će se i koža prilagođavati novim dimenzijama bez ili uz minimum pucanja.

Negujte svoju kožu iznutra

Pijte dovoljne količine vode i orijentišite se na zdravu, balansiranu ishranu u koju ćete uključiti veće količine povrća, voća i namirnica bogatih esencijalnim masnim kiselinama.

Voda, vitamini, minerali – učiniće čuda ne samo za vašu kožu, već i za ukupno stanje organizma.

Na kolagen pozitivno utiču beli luk, voće i povrće crvene boje, zeleno lisnato povrće, te esencijalne masne kiseline omega 3 (orasi, riba, lanene semenke) i omega-6 (suncokretovo, kukuruzno, susamovo, šafranovo ulje).

Najsigurniji izvor ovih esencijalnih masnih kiselina jesu suplementi koji ih sadrže u pravom odnosu.

Trudnicama, dojiljama i ženama koje planiraju trudnoću, riba se preporučuje najviše dva puta sedmično, jer često sadrži prevelike količine žive, koja štetno deluje na nervni sistem nerođene dece i dojenčadi.

Koristite i vitaminske suplemente kao dopunu ishrani

Recimo, vitamini C i E imaju snažno antioksidativno dejstvo, prvi je izuzetno važan u sintezi kolagena, a drugi u rešavanju strija, ožiljaka, ekcema i drugih problema sa kožom. Njihova svojstva su višestruka, ali se ovde zadržavamo na onima koja se tiču samih strija.

Cink je mineral koji, ne samo da smanjuje mogućnost prevremenog porođaja, već doprinosi i zdravom stanju kože.

Koristite ulja i kreme protiv strija

Mada postoji tvrdnja da delovanje ovih preparata u prevenciji ili smanjenju postojećih strija nije dokazano, oni svojim sastavom uklanjaju nelagodan svrab i suvoću kože, i održavaju je hidriranom i elastičnom.

Kružnim pokretima možete masirati kritične zone, čime ćete pospešiti apsorpciju preparata i cirkulaciju. Lagana masaža je dozvoljena u trudnoći i prijaće bebi.

U tom slučaju važno je upotrebljavati prirodne preparate, poput bogatog kokosovog, bademovog ili maslinovog ulja, ili apotekarske koje su prilagođeni trudnicama i obogaćeni vitaminima.

Napravite piling tela

Piling nije samo način da se osveži umorna koža lica, nego idealno rešenje da skinete mrtve ćelije epiderma, spoljnog sloja kože čitavog tela.

Pilingom pomažemo epidermu u njegovom procesu regeneracije, da stare ćelije zameni novim. Ciklus obnove traje oko dve sedmice, a svakih mesec dana se obnovi ceo epiderm.

Smesu za mehanički piling najbolje je napraviti od prirodnih sastojaka, kao što su kukuruzno ili zobeno brašno.

Redukujte stres

Stresne situacije aktiviraju kortizol, steroidni hormon nadbubrežne žlezde, koji deluje na različite procese u organizmu. Brojna istraživanja ga prikazuju kao krivca koji utiče i na smanjenje kolagena, što se reflektuje i na sam izgled kože i pojavu strija.

Budite uporni sa svim sredstvima koji su usmereni na borbu protiv strija.

Ukoliko vitamini i kreme ne ostvare željene rezultate, i prugice se ipak pojave, uvek su vam na raspolaganju profesionalni dermatološki tretmani koji mogu da smanje vidljivost strija. Svakako, ove tretmane treba odložiti dok ne prođe period trudnoće i dojenja.

Uostalom, imati strije ne znači “kraj sveta”. S ponosom nosite svoje prugice kao prave tigrice, čak i u kupaćem kostimu.

Erna Bučinski

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime