Kako se po mesecima razvija bebina motorika?

0
Foto: pixabay.com

Pročitajte šta sve dete može da uradi svojim rukama u periodu od rođenja do druge godine.

Rođenjem beba već poseduje refleks hvatanja. To se najbolje primeti kad bebi dodirnemo dlan i ona nam stisne prst. Ovaj refleks se gubi do kraja trećeg meseca života.

Sa dva meseca beba počinje da otvara šakicu, može da se koncentriše na predmet gledanja na kratko vreme i već počinje da pomera telo.

U trećem mesecu beba već počinje da otvara šaku i prvo dodiruje drugu ruku ili gura ruke u usta. Takođe je sposobna da pokuša da hvata predmet koji stavimo ispred nje. Ovo više nije refleksni pokret, već bebin pokušaj da svesno uhvati predmet.

U petom ili početkom šestog meseca beba je na tom stepenu razvoja da može da prebaci igračku iz jedne ruke u drugu ruku. Takođe joj je jako zanimljivo da rukama hvata prste svojih nogu.

U osmom mesecu beba je sposobna da drži po jednu igračku u svakoj ruci. U ovom periodu dolazi do koordinacije na nivou oko-ruka. Predmete hvata obično palcem i kažiprstom i sposobna je da prebacuje predmete iz ruke u ruku i da ih isto tako baca.

Sa devet meseci bacanje igračaka ili predmeta je već normalna stvar, a bebu jako interesuje zvuk koji se čuje, buka joj je uzbudljiva. U ovom periodu i malo kasnije dete se upoznaje sa dubinom prostora. Dete intenzivno uči da se služi rukama i uz pomoć igračaka, ali i uz pomoć pribora za jelo. U ovom periodu ne treba joj uskratiti iskustva koja stiče bacanjem, bukom i istraživanjem prostora i predmeta na svoj način.

Sa deset meseci dete interesuju i sitniji predmeti i ruke su stalno u pokretu. Dete sada uči kako da hvata sitnije predmete i da ih premešta na drugo mesto. Mišići se u ovom periodu razvijaju i dete do prvog rođendana ima jako dobru koordinaciju pokreta.

Sa dvanaest meseci dete već otvara fioke obema rukama, sposobno je da drži dve kocke u jednoj ruci i ruke savršeno sarađuju. Takođe je sposobno da lista slikovnicu ili da čak oponaša pisanje po papiru i da se sasvim lepo igra slaganja kockica i slično.

Sa osamnaest meseci do dve godine deca već mogu da rade sve radnje i bez problema se igraju i sitnim i krupnim predmetima. Pokreti bacanja se vrše na gore, a najviše uživa u hvatanju i bacanju lopte. Što se tiče crtanja, može da pravi ravne linije po papiru. U ovom periodu dete već pokazuje dominaciju jedne ruke nekim svojim učestalim pokretima.

Igrajte se sa detetom, pokušajte da mu priuštite šarene igračke koje će mu sigurno biti zanimljive. Pokažite mu kako se kojom igračkom igra i ohrabrite ga da ponovi sve radnje koje mu ne uspeju odmah. Uživajte u zajedničkoj igri!

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime