Kako pravilno održavati higijenu zuba u trudnoći?

0

Često možemo čuti mišljenje da zubi propadaju u trudnoći, a kao najčešći uzrok navodi se da zubi stradaju zbog nedostatka kalcijuma. Ukoliko nema dovoljno kalcijuma koji je potreban bebi, kalcijum se nadoknađuje iz kostiju majke, a ne zuba. Tako da je pogrešno mišljenje da zubi u trudnoći brže propadaju zbog nedostatka kalcijuma. Do problema dolazi zbog nedovoljne oralne higijene i hormonskog disbalansa. U trudnoći se menja nivo hormona, zbog čega zubi i desni kod nekih trudnica mogu postati osetljiviji na bakterije, čime se povećava mogućnost nastanka zubnih infekcija. Zubi se u trudnoći ne menjaju, njihova struktura ostaje ista, ali je važno u ovom periodu više posvetiti njihovoj nezi.

Kako pravilno održavati higijenu

Higijenu usne duplje za vreme trudnoće treba održavati u skladu sa upustvima koje je dao stomatolog nakon pregleda usta. Uglavnom su opšte preporuke identične: zube treba redovno prati, a prostore između zuba čistiti zubnim koncem.
Ponekad će stomatolog dati individualne savete za trudnicu, posebno ako je i pre trudnoće imala problema sa zubnim mesom, ako u ustima ima protetiku, implantate, i sl. Da bi se dodatno smanjila količina bakterija u ustima, poželjno je nakon pranja zuba četkicom, pažljivo očetkati i jezik. To će pomoći u održavanju svežeg daha.

S obzirom na to da mnoge trudnice, posebno one u ranoj trudnoći imaju mučnine i često povraćaju, poželjno je da se, nakon povraćanja, usta dobro isperu vodom, kako bi se neutralizovao kiseli sadržaj usne duplje. Nije dobro odmah nakon povraćanja prati zube, jer kiselina iz želuca, koja je u usta dospela povraćanjem, nagriza gleđ čineći je podložnijom oštećenju koje može izazvati zubna četkica prilikom pranja. Zubi se mogu normalno prati, bez straha od oštećenja gleđi, 30 do 60 minuta nakon povraćanja. A za to vreme ako vam je neprijatan osećaj u ustima, možete ih isprati vodom. Ako sama zubna četkica kod trudnice izaziva refleks povraćanja, potrebno je zameniti četkicom prikladnijeg oblika ili manjih dimenzija sa mekim vlaknima.
Ponekad se može dogoditi da miris zubne paste kod trudnice izazove osećaj mučnine, što onda destimuliše u daljnjem održavanju higijene. U tom slučaju treba promeniti zubnu pastu i pronaći onu koja ne izaziva mučninu.

Često se može dogoditi da se kao prijatne za korišćenje pokažu zubne paste za malu decu koje su obično blagih, neutralnih ukusa ili ukusa koji asociraju na voće ili zubne paste iz linija prirodne kozmatike.

Poseta stomatologu tokom trudnoće

Tokom trudnoće poželjno je posećivati stomatologa svaka tri meseca. Stomatolog će tokom tih poseta pregledati zube, izlečiti one zahvaćene karijesom i po potrebi će zube temeljno očistiti od naslaga i zubnog kamenca. U trudnoći je veoma važno uklanjanje zubnih naslaga, jer one povećavaju rizik nastanka karijesa i upale zubnog mesa. Redovno, profesionalno čišćenje zuba smanjiće i usporiti mogućnost za karijesom, jer zanemareni zubi uništeni karijesom mogu postati izvorom infekcije koja se može da se prošiti na ceo organizam. U slučaju potrebe za složenijim stomatološkim zahvatima, koji moraju da se obave pre porođaja, stomatolog će u dogovoru sa ginekologom izabrati najbolji način i vrijeme lečenja koje neće štetiti ni trudnici ni plodu. Saradnja stomatologa i ginekologa je potrebna i onda kada postoji patološka ili rizična trudnoća. Poželjno je da stomatolog bude upoznat sa svim specifičnim reakcijama organizma trudnice, što će mu pomoći u određivanju odgovarajuće terapije i u određivanju najpovoljnijih higijenskih i preventivnih mera.

Trudnica koja se brine o zdravlju svojih zuba, sprovodi redovnu i pravilnu higijenu usne duplje, leči upale u ustima i na najmanje krvarenje se obraća svom stomatologu, redovno kontroliše i leči svoje zube, neće imati više problematičnih zuba nego što bi ih imala da nije trudna.

MamaKlik.rs

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime