Kako odrediti termin porođaja?

0

Uradili ste test na trudnoću i on je pokazao dve crvene crtice. Čestitamo! Pred vama je divan i istovremeno buran period, prepun psihofizičkih promena, koji će rezultirati rođenjem preslatke malene bebice. Ili bebica! Ako vas prožima nestrpljenje i ne možete da dočekate da vam vaš ginekolog potvrdi termin porođaja, evo kako možete sami da ga odredite:

Prosečna trudnoća traje 280 dana ili 40 nedelja. U izračunavanju termina porođaja, ginekolozi se najčešće koriste takozvanim Naegelovim pravilom, po kome se termin porođaja izračunava sledećom formulom:

Prvi dan poslednje menstruacije + 7 dana – 3 meseca + 1 godina = očekivani termin porođaja

Primer:

  • Prvi dan menstruacije 3. oktobar 2018.
  • + 7 dana = 10. oktobar 2018.
  • – 3 meseca = 10. juli 2018.
  • + 1 godina = 10. juli 2019.

Naegelovo pravilo je pouzdano u slučaju da trudnica ima idealan menstrualni ciklus koji traje 28 dana. Ukoliko vaš menstrualni ciklus traje duže od 28 dana, dodatni dani se sabiraju, a ako on traje kraće od 28 dana, dani se oduzimaju prilikom izračunavanja termina porođaja.

U slučaju da su vaši menstrualni ciklusi neredovni ili da ne znate kada ste imali poslednju menstruaciju, izračunavanje termina porođaja pomoću Naegelovog pravila postaje nepouzdana metoda, pa se u tom slučaju termin izračunava na osnovu ultrazvučnih mera embriona ili fetusa.

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime