Kako odabrati pravu kontracepciju nakon porođaja?

0

Pogrešno je mišljenje da žene koje doje ne mogu da ostanu trudne. Ipak, ova tvrdnja se često može čuti kod nas. Isto tako, ako nemate menstruaciju (koja se nakon porođaja kod nekih žena kasnije uspostavlja), ne znači da je ovulacija izostala i da ne možete ostvariti trudnoću.

Važno je posle porođaja misliti o kontracepciji, kako bi nova trudnoća mogla doći planirano baš onda kada je poželite i kada se vaše telo potpuno oporavi od prvog porođaja.

Prvi ginekološki pregled, nakon izlaska iz porodilišta, potrebno je obaviti u prvih šest nedelja. Veoma je važno konsultovati se sa ginekologom oko pravilnog izbora sredstava za kontracepciju nakon porođaja. Sve mogućnosti kontracepcije ostaju iste kao i pre trudnoće.

Intrauterini uložak – spirala

Većina lekara smatra da je spirala najbolji način za sprečavanje neželjene trudnoće. Treba se konsultovati u vezi sa izborom spirale. Većini žena nakon prođaja ne odgovara ista veličina spirale jer su se zidovi vagine možda proširili.

Iako i spirala ima neka neželjena dejstva, žene koje su je imale i pre trudnoće najčešće se vraćaju ovoj metodi kontracepcije. Ipak, spirala se ne može koristiti odmah nakon porođaja, već treba sačekati neko vreme da se vaša materica vrati u položaj pre trudnoće. Ovo će, svakako, najbolje znati vaš ginekolog.

Oralna hormonska kontracepcija

Što se tiče hormonskih kontraceptiva, odnosno pilula, one su najčešće kombinacija estrogena i progesterona, te se zbog toga manje preporučuju za žene koje doje.

Korištenje hormonskih tableta može da utiče na bebu kroz mleko, mada u zanemarljivom procentu. Savremena farmacija se pobrinula da na tržištu postoji veliki broj preparata sa niskim dozama hormona, tako da te pilule ne utiču na stvaranje mleka. Lekar će vas svakako uputiti koju vrstu da uzimate ako se odlučite za hormonsku kontracepciju. Ako dojite i ipak niste sasvim sigurni da li će pilule uticati na vaše mleko, a samim tim i na bebu, razmislite o nekoj drugoj vrsti zaštite, a pilulama se vratite nakon prestanka dojenja.

Hemijska / mehanička kontracepcija

Mehaničkom kontracepcijom se sprečava prodiranje spermatozoida u genitalni trakt žene, a hemijskom kontracepcijom u vagini se uništavaju spermatozoidi koji su već prodrli tamo. Kondomi i vaginalne kreme spadaju u ove vrste kontracepcije. Kondomi štite i od polno prenosivih bolesti, ali je za to svakako veća šansa kod učestalijeg menjanja partnera, a manja u zajednici ili braku u kom vlada ljubav i vernost. Ipak, mnogi parovi se odlučuju za kondom jer je praktičan i nema neželjenog uticaja na dojenje, majčino mleko ili organizam žene.

Prirodna kontracepcija

Prirodna kontracepcija je određivanje plodnih i neplodnih dana i ne preporučuje se kao metoda posle porođaja jer žena ovim načinom nije sigurna i najčešće ne može odrediti tačan datum ovulacije.

Implantat

Ovo je vrsta kontacepcije koja se vrši primenom samo jednog hormona – gestagena. Može se vršiti u obliku tableta i injekcija. Takođe se vrši se i ubacivanje implantata ispod kože sa unutrašnje strane nadlaktice. Bira se ruka kojom se žena manje služi. Implantat se ne vidi, ali se pipanjem može osetiti. Procedura je gotova za manje od 5 minuta, kao i odstranjivanje koje se vrši nakon 3 godine.

Ova vrsta kontracepcije je jako retka na našim prostorima, pa je potrebno raspitati se u kojim zdravstvenim ustanovama je dostupna.

Za koju god kontracepciju da se odlučite, pre svega pričajte sa partnerom, ali i sa svojim ginekologom. Lekar će na osnovu vašeg zdravstvenog stanja, ritma života i seksualnih navika predložiti najbolji način kontracepcije. Dozvolite svom telu da se oporavi nakon trudnoće, porođaja i dojenja i pažljivo birajte kontracepciju. Zahvaljujući njoj, drugo dete će vam doći onda i kada to budete želeli.

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime