Kako na decu utiče naša svakodnevna žurba?

0

Svakodnevica sa decom je uvek nekako užurbana i sastoji se u trčanju sa jedne strane na drugu. Svaki roditelj ima beskrajnu listu obaveza od koje nema predaha i laganog momenta sa detetom. Roditeljstvo je teško, savremen život takođe.

Međutim, sva ta žurba košta nas i još više našu decu. Žurba utiče na razvoj dečjeg organizma. Deca plaćaju najvišu cenu ubrzanog života jureći kroz detinjstvo i život.

Usporite već sada i pročitajte na šta sve utiče svakodnevna žurba:

Usporava razvoj dečjeg mozga

Mozak vašeg deteta se razvija svakodnevno i oblikuje se svakodnevnim iskustvima deteta. Neurolozi tvrde da svakodnevna stresna hiperstimulacija proizvodi anksioznost.

Povećava nivo hormona stresa u dečjem organizmu

Svakodnevna žurba kod dece može izazvati džangrizavost, probleme u spavanju, povećanje težine i slabljenje imunog sistema.

Umanjuje želju da stvari urade sami

Prezauzetost nadvladava prirodnu želju deteta da sve radi samo, jer jednostavno nema vremena za pokušaje i pogreške. A to sabotira njihovu sposobnost da rade raznorazne stvari.

Ograničava ispoljavanje dečjih osećanja

Dete u žurbi nema vremena da obrati pažnju na sopstvena osećanja, pa na kraju dana ima osećaj kao da ima punu torbu emocija koje žele da se ispolje. Tada dete ima osećaj kao da “puca”. Neizbežno dolazi do burnih reakcija i vremenom može dovesti do zavisnosti od hrane, medija, šopinga i drugih stvari koje nam odvlače pažnju sa naših emocija.

Uzrokuje gubitak radoznalosti

Deca su radoznala bića i svet istražuju konstantno i svakodnevno. Istraživanje sveta predstavlja važan deo njihovog razvoja. Kada ih stalno vučete sa jednog mesta na drugo da biste stigli da završite sve što je potrebno, konstantno prekidate njihov rad na razvoju i ubijate njihovu radoznalost.

Banjalucanke

Povezani Postovi

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime