Kako izgleda prvi ginekološki pregled u trudnoći?

0

Menstruacija vam je zakasnila i uradile ste kućni test za trudnoću koji je pokazao pozitivan rezultat? Divne vesti, zar ne?!

Drage buduće mame, čestitamo vam na najdivnijem period koji vam predstoji. Sigurno ste uzbuđene, ali i zabrinute pitajući se šta vas sve to očekuje. Odgovore na većinu pitanja dobićete već na prvom ginekološkom pregledu. U domu zdravlja izaberite, ukoliko ga već nemate, ginekologa kod koga ćete ići i koji će voditi vašu trudnoću. Vašu trudnoću možete pratiti i u privatnoj ordinaciji.

Važno je samo da u ginekologa imate puno poverenja.

Prvi ginekološki pregled možete da zakažete čim vam izostane menstruacija, mada se obično preporučuje da sačekate oko dve nedelje kako bi ginekolog mogao preciznije da vidi nova dešavanja u vašoj materici. Ukoliko odete prerano, lekar verovatno neće moći sa sigurnošću da potvrdi trudnoću.
U slučaju nekih tegoba, važno je da se odmah javite lekaru. Ovo posebno važi ukoliko osećate jače bolove u stomaku ili leđima, imate krvarenje, sekret koji ima neprijatan miris ili stvara peckanje i svrab, nesvestice, malaksalost, “lupanje srca” ili neki drugi problem koji vas zabrinjava. Čak i ako se dobro osećate, važno je da na prvi pregled odete do kraja drugog meseca trudnoće, jer pozitivan test ne isključuje vanmateričnu trudnoću koja može biti vrlo opasna.

Jedina sigurna dijagnoza trudnoće postavlja se na pregledu ultrazvukom.

Otkucaje bebinog srca moći ćete da čujete između šeste i devete nedelje trudnoće. Srce vaše bebe počinje da kuca otprilike dvadeset i dva dana nakon začeća.

Kako izgleda prvi pregled u trudnoći?

Prvi pregled u trudnoći izgledaće kao običan ginekološki pregled, jer se radi vaginalnom sondom. Kako beba bude rasla i zauzimala sve veći deo vaše materice, pregled će se raditi ultrazvukom preko stomaka. Vaginalnom sondom ginekolog će potvrditi trudnoću i reći da li se radi o jednoplodnoj ili možda višeplodnoj trudnoći. Vaš ginekolog će radi kontrole uzeti bris vagine i grlića materice. Ukoliko u posledjih godinu dana niste uradili papa test, i njega će uraditi. Osim toga, na prvom pregledu će vam izmeriti težinu i pritisak i proveriti da li možda otičete ili imate problem sa venama.

Šta će me ginekolog pitati?

Ginekolog će vam postaviti pitanja koja su uobičajena za potvrdu trudnoće i njen budući tok. Prvo će vas pitati kada vam je bila poslednja menstruacija, kao i da li vam je ovo prva trudnoća. Zanimaće ga da li je trudnoća željena i možda da li je bila planirana. Vašeg ginekologa će interesovati i da li ste prethodno imali neke ginekološke ili bilo kakve druge zdravstvene probleme. Ono što je važno istaći je i da li imate neku od hroničnih bolesti, a od značaja je i da li koristite neku terapiju i da li imate alergije na neke lekove. Potrebno je ginekologa obavestiti o preležanim zaraznim bolestima. Ono što će vas ginekog još pitati na prvom pregledi je istorija bolesti u vašoj porodici.

Šta će mi ginekolog reći?

Na prvom pregledu ginekolog će izračunati u kojoj ste nedelji i mesecu trudnoće, kao i verovatni termin porođaja. Ukoliko uzimate nekakvu terapiju, moguće je da će vam je zameniti i dati lekove koji su bezbedniji za vaše drugo stanje. Ginkolog će vam dati savete u vezu sa ishranom, vežbanjem, kao i prenatalnim vitaminima. U trudnoći, a pogotovo tokom prvog trimestra, veoma je važno da uzimate folnu kiselinu. Saznaćete i da li je vaša trudnoća uredna ili možda rizična. Razgovaraćete sa ginekologom i o vašem poslu i da li postoji potreba za trudničkim bolovanjem. Pričaćete i o budućim kontrolama i pregledima. Možete se već sad dogovoriti koje testove ćete raditi i da li želite da uradite prenatalni test i time otklonite sumnju da li beba ima neke genetske nasledne poremećaje. Više o prenatalnom testu možete saznati OVDE.

Naša preporuka je Prvi test MyPrenatal by Veritas, američke genetske kompanije Veritas Genetics. Više o testu možete saznati OVDE.

Šta da pitam lekara?

Ginekologu možete postavite bilo koje pitanje koje se tiče vaše trudnoće, ali i ukazati na ono što vas muči. Bilo bi dobro da pitanja zapišete pre odlaska ginekologu jer je moguće da ćete zbog pregršt novih informacija zaboraviti nešto od onoga što ste hteli da pitate.

Prvi pregled je samo jedan u nizu koji vas očekuje do najsrećnijeg trenutka u vašem životu. Znamo koliko ste ushićene i možda uplašene saznanjem da ispod svog srca nosite novo biće. Tom preslatkom stvorenju kojem ćete postati mama jedino je bitno da ga volite. Zato, brinite o sebi, o svojoj trudnoći i uživate u iščekivanju dana kada ćete ugledati svoju bebu.

Pozivamo vas da svoju trudnoću pratite uz MamaKlik.rs Kalendar trudnoće i da se informišete o tome šta vas sve čeka na ovom uzbudljivom putovanju.

MamaKlik.rs

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime