Kako da pomognete svom detetu ako mokri u krevet?

0

Mokrenje u krevet i dalje može biti vrlo česta pojava između 4. i 7. godine. Oko 15 odsto dece u tom dobu mokri u krevet najmanje dvaput sedmično. Dakle, ako se to dešava i vašem detetu, zapamtite da je to potpuno normalno i da imate nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste pokušali da sprečite mokrenje u budućnosti.

1. Smanjite unos tečnosti pre spavanja

Da biste sprečili prekomerno punjenje bešike tokom večeri, važno je kontrolisati količinu tečnosti koju piju kasnije popodne i neposredno pre kreveta. Neka imaju dovoljno tečnosti ujutru i tokom ručka, a zatim da se tečnost smanji u toku dana. Takođe, od velikog je značaja da dete odlazi u toalet svake noći neposredno pre spavanja.

2. Izbegavajte određenu hranu koja može da nadraži bešiku

Postoji određena vrsta hrane koja može iritirati bešiku kod male dece, koja ih dovodi do mokrenja kada spavaju i imaju nedovoljno kontrolu nad bešikom. Izbegavajte hranu koja je previše kisela, kao voćni sokovi koji sadrže limun, narandžu, ananas, jabuku ili brusnicu.

Izbegavajte mlečne proizvode kao što su mleko ili jogurt, jer mleko može uzrokovati da se dete oseća pospanijim i spreči ga da se probudi kada je bešika puna. Takođe izbegavajte toplu čokoladu, čaj, kakao ili gazirana pića koja mogu sadržavati previše šećera ili kofeina.

3. Planirajte pauzu za odlazak u kupatilo noću

Deca su, naravno, teška za spavanje, pa je ponekad teško odrediti kada im je bešika puna i kada ih treba probuditi. Ideja je da ih namerno probudite noću, da prekinu spavanje kako bi otišli u kupatilo da mokre. Ovo će im pomoći da više obrate pažnju i steknu naviku da se probude sredinom noći da bi išli u kupatilo sami.

Možete pratiti koliko puta vaše dete odlazi u toalet tokom dana i koliko često ga budite. Na primer, ako vaše dete ide u kupatilo 7 puta dnevno, svaka 3 sata, budite ga svaka 3 sata noću. Posle toga možete postepeno pomerati buđenje na svaka 4 sata. Kada ide nedelju dana bez mokrenja u krevet, prekinite sa buđenjem. Ono će krenuti samo da ide u toalet.

4. Udvostručite magnezijum

Prema naučnom istraživanju, deca mogu patiti od noćne enureze (mokrenja u krevet) jer im nedostaje magnezijum u ishrani. Nedostatak magnezijuma čini nervni sistem manje osetljivim, tako da dete nije svesno kada treba da koristi toalet. Hrana bogata magnezijumom je: seme susama, avokado, banane, losos, mahunarke i tofu.

5. Vodite dnevnik

Baš kao što bi i svaki lekar preporučio u bilo kojoj situaciji koja se ponavlja i koja se možda dešava, važno je pisati dnevnik i pratiti sve što se desilo tokom dana. Ovo će vam pomoći da pratite navike, aktivnosti, hranu i tečnost koju dete uzima, te njegovo emocionalno i mentalno zdravlje.

Takođe, pomoći će vam da razumete šta bi moglo da izazove mokrenje u krevet.

6. Pričajte sa detetom

Razgovarajte sa detetom o tome kako se oseća, ne mora biti razgovor o mokrenju, već o emotivnom stanju uopšte. Ako su prošli kroz promenu u svom životu, kao što su škola ili bilo koja druga emotivna situacija koja bi im mogla izazvati neki stres ili anksioznost, to bi moglo biti uzrok njihovog mokrenja u krevet. Ona će nestati kada se naviknu na situaciju. U međuvremenu, podržite ih i ohrabrite da ne osećaju stid. Neka znaju da ste tu za njih.

7. Raspitajte se u kojim slučajevima treba da se obratite doktoru

Kao što smo pomenuli na početku, mokrenje u krevet je potpuno normalno, ali u nekim slučajevima potrebno je konsultovati doktora kada stvari ne izgledaju bolje tokom vremena.

Obratite se lekaru ako:

  • Vaše dete ima stalno mokrenje i dan i noć, a starije je od 5 godina.
  • Mokri u krevet konstantno noću i starije je od 7 godina.
  • Vaše dete mesecima nije mokrilo u krevet i onda je iznenada počelo da mokri u krevet, a starije je od 5 godina.
www.BrightSide.me

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime