Kakav treba da bude dušek za decu?

0
Foto: pixabay.com

Kvalitet jastuka i dušeka presudan je za dobar san i zdravlje kičme. Ovo važi kako za odrasle, tako i za decu, pogotovo što dušeci i jastuci utiču na pravilan razvoj dece i njihovog kičmenog stuba.

Deci je neophodan udoban i prostran krevet da bi se dobro odmorila, osnažila i imala energije za sve izazove u toku dana.  

Pisali smo o tome kakav jastuk treba da bude za decu i da li bebe treba da spavaju na njemu. Više o tome možete pročitati OVDE.

Dušek je veoma važan jer predstavlja potporu i podršku delovima tela koji su nam teški – ramena i kukovi. On se u tom delu se najviše oblikuje prema nama – da bi noge, ruke i leđa ostali ravni. Kada ležimo, kičma treba da bude na isti način oblikovana kao i kada stojimo.

Dobra potpora za dete

Što se tiče dušeka za dete, najvažnije je da odgovara krevecu odnosno krevetu po svojoj veličini. Ne sme da postoji nikakav prazan prostor između ivice kreveca/kreveta i samog dušeka. Maksimalan razmak koji može da bude jeste do dva prsta, kako se ne bi desilo da dete, a pogotovo mala beba upadne ili se zaglavi u tom prostoru.
Dušek ne bi trebalo da bude tvrd, ali ni previše mekan – da ulegne kad legne dete već ga treba birati upravo po tome da li pruža dobru potporu.

Koje debljine treba da bude dušek za dete?

Dušeci za decu su tanji od dušeka za odrasle, zato što su deca manje težine. Sa detetovim uzrastom i povećanjem težine, mora da se poveća debljina dušeka. U tom smislu dušeci za bebe su najtanji, ali ni oni ne bi trebalo da budu previše tanki.

Snežana Milanovic, dipl. fizioterapeut iz Centra za korektivnu gimnastiku govori o tome da li treba birati žičane dušeke ili one od memorijske pene:

Dušek sa metalnim oprugama ne traje dugo, nije udoban, vrlo brzo popušta  na onom delu gde je najveće opterećenje. Sada se zna i da postoji štetno negativno zračenje metalnih delova koje je malog inteziteta, ali kome smo izloženi u dugom vremenskom periodu. Svakako prednost treba dati novim materijalima koji su dugotrajniji i zdraviji.

Dušek ne treba da bude previše tvrd, ali ni mekan da telo ulegne jer će u tom slučaju kičmeni stub da se iskrivi. Spavanje na takvom dušeku može da dovede do deformiteta kičme kod dece u razvoju. Ukoliko primetite da je dušek na jednoj strani popustio možete da ga okrenete i još neko vreme koristite a onda kupite novi kako bi dete imalo zdrav i kvalitetan san.

Da li se dušeci smeju da se nasleđuju?

Dušek ne bi trebalo da se nasleđuje, pogotovo ako se radi o bebama. U nasleđenim dušecima nastaju gljivice i drugi mikroorganizmi koji mogu da štete bebi. Pravilo o nenasleđivanju dušeka manje važi za veću decu, jer ona nisu toliko osetljiva kao bebe.

Ako je neophodno da se dušek nasleđuje, onda treba voditi računa da to bude iz poznate porodice, gde se tačno zna ko je na njemu prethodno spavao, koliko je dušek čist, gde se držao u međuvremenu. Dušek ne sme da se čuva na mestima gde ima vlage i obavezno treba da bude dobro uvijen u plastični omotač.

Svaki dušek principijelno traje između osam i deset godina, o čemu treba voditi računa i kod nasleđivanja.

Jasmina Gavrilov Dražić

 

 

 

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime