Kada je pravo vreme da dete počne da spava na jastuku?

1
Foto: pixabay.com

Neretko se dešava da se deca tokom noći bude, da im je san isprekidan, ujutru ne mogu da ustanu, iako su dugo spavala, mrzovoljna su tokom jutra, nemaju koncentraciju ili se žale na glavobolju, bol u vratu ili leđima nakon spavanja.

Za dobar san pored udobnog dušeka važan je i dobar jastuk. Odabirom adekvatnog jastuka nekada se mnogi od nabrojanih problema mogu rešiti.

Ne postoji idealan jastuk koji odgovara svima, zato treba znati kako odabrati pravi.

Funkcija jastuka je da omogući opuštanje mišića gornjeg dela leđa i vrata tokom spavanja. Kako u snu često menjamo položaje, spavamo na boku, leđima i stomaku i pri tom smo svi mi različite telesne građe (obima glave, širine ramena, veličine trupa), nije lako napraviti dobar jastuk. Do nedavno je za punjenje korišćeno perje, sunđer ili vuna. Iako su se ovi jastuci relativno dobro prilagođavali obliku glave, nisu bili praktični za održavanje (ne mogu da se peru na visokim temperaturama, upijaju i zadržavaju vlagu), te se oni postepeno povlače iz upotrebe. Perje često izaziva alergije, posebno kod dece, pa je i ovo najčešći razlog što se više ne koristi.

Savremeni materijali kao što su poliesterska šupljikava silikonizirana vlakna svojim osobinama (tanja su od ljudske kose, šuplja po dužini sa silikoniziranom površinom) omogućavaju da se vazduh u jastuku sabija i širi u zavisnosti od pritiska što omogućava vraćanje u prvobitni oblik. Jastuci ispunjeni ovim vlaknima imaju malu težinu i uvećan volumen za 20% i pri tom su rastresiti, elastični i prilagodljivi.

Da bi smo dobro spavali kičmeni stub treba da ima horizontalan položaj sa prisutnim fiziološkim krivinama isto kao i u stojećem položaju.

U položaju na boku glava treba da bude ravno u produžetku kičmenog stuba. Tokom ležanja mišići vrata i leđa treba da budu opušteni. Svaka napetost govori da jastuk nije odgovarajući.

Korišćenje jastuka kod beba

Bebama do 9 meseci jastuk nije potreban, dovoljno je staviti pelenu ili praznu jastučnicu ispod glave. Ovo se koristi najviše iz praktičnih razloga, ako je beba sklona bljuckanju dok spava i leži, kako ne bi prljala celu posteljinu. Ako beba koristi širok povoj, tada se može desiti da su joj kukovi i donji deo tela na višem nivou nego glava. Ovo nije prirodan položaj, a isto tako može biti nezgodno u slučaju slivanja pljuvačke, sline ili bljuckanja. U ovom slučaju poželjno je koristiti jastuk, ali je najbolje staviti ga ispod dušeka. Umesto jastuka, dušek u visini glave možete povisiti i sa par knjiga koje ćete staviti ispod njega. Ovo može biti posebno korisno ako beba koristi široki povoj, ali i ako joj curi nos ili pojačano bljucka tokom ležanja.

Kod malih beba se ne preporučuje korišćenje jastuka i iz bezbednosnih mera, jer može doći do gušenja.

Korišćenje jastuka kod dece

Kako mala deca imaju veliku glavu u odnosu na trup i širinu ramena, prvi jastuk koji se može koristiti do navršene druge godine, treba da bude tanak kako ne bi doveo do nepravilnog položaja kičmenog stuba. Ovo je jako važno jer se deca rađaju sa potpuno ravnom kičmom i fiziološke krivine se formiraju u ovom najranijem uzrastu. Površina jastuka treba da bude tolika da glava ne sklizne kada se dete okrene na jednu i drugu stranu.

U periodu između druge i pete godine deca intezivno rastu i tada se može koristiti nešto malo deblji jastuk. Kako je ovo krajnje individualno svaki roditelj će proceniti koji je to trenutak da se jastuk promeni prema položaju glave i trupa koje dete zauzima tokom spavanja.

Neka deca ne mogu da spavaju na jastuku, jednostavno im smeta i njih svakako ne treba prisiljavati da ga koriste.

Kod izbora jastuka za dete obratite pažnju da ne bude prevelikih dimenzija, sasvim je dovoljno izabrati neki manji, napravljen baš za decu. 

Autor: Snežana Milanović, dipl. fizioterapeut, Centar za korektivnu gimnastiku

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime