Jedinstven uspeh srpskih lekara: Žena kojoj je presađena sestrina materica uskoro će postati majka

0
Foto: pixabay.com

Ovih dana jedna divna vest obišla je Srbiju – Žena kojoj je pre tačno godinu dana na Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj presađena materica njene jednojajčane bliznakinje je trudna. Transplatacija koju su odradili srpski lekari je jedinstvena u svetu.

Srpski lekari su napravili neverovatan poduhvat kad su prošle godine u martu, na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, uradili presađivanje materice kod jednojajčanih bliznakinja.

Tada je cela Srbija bila dirnuta ovim emotivnim gestom – sestra koja već ima troje dece donirala je matericu svojoj sestri, koja je rođena bez ovog organa, da bi i ona mogla da se ostvari kao majka.

Lekari su uradili sjajan posao, a ovo je bila prva transplantacija materice kod jednojajčanih bliznakinja, ne samo u Srbiji nego i u svetu!

Godinu dana posle prvog događaja, ove tridesetsedmogodišnje sestre raduju se kao nikad u životu. Ona kojoj je ugrađena materica – čeka bebu! Iako ni pred transplantaciju o tome nisu želele da govore za medije, to nisu učinile ni sada, ali smo ipak uspeli da saznamo da u njihovoj porodici vladaju ushićenje i radost.

– Ona koja je trudna trenutno se nalazi u Italiji i porodiće se za nekoliko meseci. Ovo je zaista pravi dokaz ogromne sestrinske ljubavi i požrtvovanosti. Zahvaljujući stručnosti vrhunskih lekara, obe će imati decu, i to preko iste materice. To je zaista čudo prirode i medicine – priča nam komšinica bliska ovoj porodici.

Podsetimo, prošle godine 26. marta urađena je operacija i trajala je čak 16 sati. Pripreme za ovaj medicinski poduhvat tekle su mesecima, a procedura odstranjivanja organa je bila komplikovanija od procedure same ugradnje.

Profesor dr Milan Milenković, ginekolog Univerzitetske bolnice u Stokholmu, koji je bio deo hirurškog tima kaže da su se obe sestre vrlo brzo oporavile.

– Tri-četiri nedelje nakon što je transplantacija obavljena, žena koja je dobila novu matericu je dobila svoju prvu menstruaciju, sa 36 godina. S prethodno zamrznutim embrionima smo uradili veštačku oplodnju. U septembru smo te embrione vratili u matericu i uskoro očekujemo lepe vesti o prinovi – kaže dr Milenković.

On dodaje da je ovo bilo jedno od najkomplikovanijih presađivanja, a u svetu je na ovaj način rođeno osam beba.

TRUDNOĆA PROTIČE UREDNO

Profesor dr Zoran Radojičić, direktor Univerzitetske dečje klinike i hirurg u timu koji je izveo prvu transplantaciju materice sa jednojajčanih bliznakinja u svetu, kaže za Kurir da je ovaj veliki poduhvat još davno prognozirao njegov učitelj.

– Pacijentkinja je dobro, trudnoća protiče u najboljem redu. Važno je istaći da je ovo posledica dugogodišnjeg truda koji je pre mnogo godina započeo naš učitelj, čuveni hirurg poznat u svetu dr Sava Perović. Kad je govorio da ćemo ovo postići, niko mu nije verovao, čak su ga ismevali – kaže profesor Radojičić i dodaje da se nastavlja saradnja s međunarodnim timom u vrhunskoj svetskoj hirurgiji. 

Izvor: Yumama/Kurir

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime