Istraživanje pokazalo zašto je za dete važna plišana igračka

0
Foto: pixabay.com

Jeste li primetili da vaš mališan u gotovo svakom trenutku u zagrljaju drži svoju plišanu igračku? Naučnici su utvrdili zbog čega je tako, a ovaj razlog će vas oduševiti!

Dečaci i devojčice neretko po čitav dan u naručju drže svoje plišane medvediće, pažljivo ih pokrivaju kao bebe, “uspavljuju ih” ljuljuškanjem, oblače im svoje džemperiće… Kako treba shvatiti ovakvo ponašanje?

– Nemate razloga za brigu, smatra dr Avi Sadeh sa Univerziteta u Tel Avivu i dodaje da plišani medvedići i druge plišane igračke pomažu u ublažavanju simpotoma stresa ili u nekim drugim traumatičnim situacijama.

– Ukoliko se brinu za svoju igračku, deca su jača i ne misle toliko o sebi”, objašnjava on i dodaje:
– Briga o plišanim igračkama može da umanji znake stresa kod mališana izložene traumatičnim situacijama. Usmeravanje pažnje prema drugima može biti veoma zdravo u teškim, stresnim vremenima, tvrdi dr Avi Sadeh.

Kako bi se dokazala ova tvrdnja, dr Sadeh i njegove kolege su sproveli istraživanje. Naime, odabrali su grupu dece kod koje su postojali: strah od odvajanja, nervoza, agresivnost, žestoke reakcije na buku, neprekidno plakanje ili noćne more. Svakom detetu je data plišana igrčka sa kojom je provodilo vreme. Nakon tronedeljnog druženja s plišanim psom ili medom deca koja su bila jako privržena svom plišanom drugu pokazala su niži nivo stresa.

Sadeh i kolege sproveli su slično istraživanje i kod dece predškolskog uzrasta u vrtićima koja su takođe doživela bila podvrgnuta socijalnim ili porodičnim traumama. Nakon dva meseca, u kontrolnoj grupi, koja je imala plišanu igračku, 71 odsto dece više nije pokazivalo znakove ozbiljnog stresa. U drugoj grupi, bez plišanog medvedića, stresa se oslobodilo 31 odsto od 101 deteta.

Foto: pixabay.com

– Radi se o vrlo jeftinoj, a delotvornoj metodi ublažavanja stresa kod dece koja su izložena ekstremnim situacijama, zaključio je Sadeh.

Mame, znamo da vam je ponekad dosta svih tih dečjih igračaka koje najviše vi skupljate, ali znajte da je druženje sa njima veoma korisno za vašeg mališana. Ono će se o igračci brinuti upravo kako se vi brinete o svom detetu. I zato mu dozvolite da ga češlja, pokriva, oblači i uspavljuje. Na taj način i vaše dete vežba odgovornost, ali i lakše prolazi kroz neke neprijatne situacije.

Moj pedijatar/MamaKlik.rs

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime