ISTRAŽIVANJE: I muškarci mogu da pate od postporođajne depresije

0
Foto: pixabay.com

Muškarci ne prolaze kroz trudnoću i porođaj, njihovi nivoi hormona nisu podložni stalnim promenama, ne pogađa ih dojenje, niti bolne grudi, ali ipak mogu da pate od postnatalne depresije.

Kako prenosi gardijan, VIŠE OD JEDNE ČETVRTINE NOVIH OČEVA POKAZUJE OZBILJNE SIMPTOME VEZANE ZA POSTPOROĐAJNU DEPRESIJU.

Prema novim istraživanjima iz Švedske, u proteklih deset godina značajan broj muškaraca vodi bitku s prilagođavanjem očinstvu.

Najnovija studija pokušava da odredi koliko muškaraca dobija postnatalnu depresiju. Prethodne studije su došle do rezultata da je između četiri i deset odsto muškaraca pogođeno ovim stanjem, dok je mali uzorak od 447 švedskih očeva koji su se dobrovoljno javili na ispitivanje pokazao da 28 posto muškaraca ima neki simptom depresije.

Sve u svemu, četiri odsto muškaraca je imalo umerenu depresiju, a samo jedan od pet očeva zatražio je stručnu pomoć. Dok žene u Velikoj Britaniji često prijavljuju simptome koji su vezani za postnatalnu depresiju, mentalno zdravlje očeva retko se ispituje.

Elisa Psouni, jedna od glavnih istraživača švedske studije, kazala je da je u pojedinim slučajevima uočen čak viši nivo depresije kod očeva nego kod majki, koja se ispoljava simptomima kao što su uznemirenost, bes, razdražljivost, čak i sklonost alkoholizmu.

U ovom slučaju kognitivna terapija može biti od pomoći, a savet je svakako potražiti mišljenje stručnjaka.

Izvor: Klix

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime