Intervju sa psićem, junakom knjige “Đoletove avanture”: Učimo decu da vole knjige i životinje

0

Psić Đole je jedan naprosto neodoljiv čupavko. On je jorki, okružen ljubavlju, nestašan, vragolast, pametan i duhovit, neposredan i maštovit, kao pravo detence. Vreme provodi u šetnjama, druženju, igri… Ima mamu, tatu, babu, dedu, brata – najboljeg prijatelja, ujku, simpatiju. Iako nevoljno prihvata obaveze, on ih razume i drugima govori koliko su važne. O njemu se svi brinu: vode računa šta i kako jede, uče ga higijeni, prijateljstvu, vrednostima koje treba njegovati…

Odbacuje loše, prihvata dobro. Voli ljude i sva bića oko sebe.

I zato smo uradili jedan “AW AW” intervju sa njim:

Dragi Đole, pre svega želim da Vam se zahvalim što ste našli vremena da i za portal MamaKlik date intervju, znamo koliko ste popularni i koliko poziva imate. Da li je glavni povod za toliku popularnost Vaša nova knjiga „Đoletove avanture“ koja je u prodaji?

Verujem da je glavni povod za popularnost to što sam pas koji govori. I to ne jedan, već  nekoliko jezika. Evo svi moji drugovi psi govore samo jedan – aw aw jezik, ali ja ne…ja razumem ljudski, mjau mjau i muuu jezik, a tečno govorim piju piju i zzzzzz jezik (ako niste čuli za njega, to je jezik buba i muva). To mora biti jedan od glavnih razloga, ljudi vole poliglote!

Dalje, imam repić koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. On kad se zanjiše emocije se uzburkavaju. Ne znam tačno kako to radi, cenim po principu nekih antenskih talasa (sa njim recimo mogu da „uhvatim“ šta se priča u susednoj sobi). Evo dok sa vama sad razgovaram, ja čujem Mamu kako govori iz hodnika kako govori: „Ne mogu posle na kafu, moram Đoleta da vozim na sledeći intervju“.

Da li ste je Vi čuli?

Zaista nisam.

Eto to je moj repić: čarobi štapić – antenčić.

Da li je tačno da ste mu posvetili celu jednu pesmu u knjizi?

Da, tačno je. Objasnio sam zašto mi je važan i zašto ga nosim. To je neizostavni deo moje glave i ne razdvajamo se.

Koje pesme još sadrži Vaša knjiga? Možemo li ekskluzivno za naš portal da otkrijemo i naslove nekih pesama?

Pored „Repića“, tu je i pesma koja nosi zanimljiv naslov: „Pričepljivanje glave pčelice Maje“. Zatim „Moda i Maša“, „Roditelji“, „Brat Lav“ i još četiri. Ukupno ih je devet i sve su ilustrovane predivnim ilustracijama. Svaki lik u knjizi je crtan na osnovu likova iz mog života. Događaje takođe ne izmišljam; mene avanture toliko saleću svakodnevno da ja nemam vremena da ih smišljam – ja ih samo prenosim na papir. I na društvene mreže!

Odlično da ste ih spomenuli. Izuzetno ste popularni na Facebook i Instagram nalozima Djoletove avanture. Prati vas već više desetina hiljada ljudi, ako se ne varam? A imate i svoj sajt!

Tako je. Veoma dobro snalazim sa rimovanom igrom rečima, što ljude prosto oduševljava. Nekako svaka avantura prepričana na takav način postaje još zanimljivija. Čak i avanturice od nekoliko rečenica budu čitane i pregledane po nekoliko hiljada puta. Dakle, na mojim nalozima su i avanturice – avanturetine! A, baš kao što ste i rekli, moje avanture možete pratiti i mom sajtu www.djole.rs

Možete li nam reći nešto više o knjizi?

Knjiga „Đoletove avanture“ je namenjena maloj i velikoj deci. To su priče spakovane u pesme, na 48 stranica, između tvrdih korica. Potrudio sam se da kvalitet štampe bude izuzetan, a odabrao sam i format 13x21cm koji je, za mene, nekako format prave knjige za decu. Svi koji me prate na mrežama, u knjizi će pročitati novi sadržaj, a oni koji tek žele da me zaprate, mogu da uživaju i u avanturama u knjizi i u mojim online avanturama. Takoreći – dupli avanturizam u oba slučaja!

Mama Vam je pomogla da se ne izgubi neka vragolija u prevodu sa aw aw na ljudski jezik. Kako biste nam predstavili Vašu Mamu? Recite nam nešto o njoj, o njoj se veoma malo zna.

Moja Mama ne voli da se eksponira. Jedva je nateram da se nekad slikamo zajedno! Ne voli kameru (što je prosto neobjašnjivo, meni barem), tako da uvek radije bira da bude u mojoj senci  Nekad joj to kažem, a ona se ljuti. Kaže da to nije senka, jer senka zaklanja i ostavlja u mraku, a da ona sa svog mesta ima zapravo uvek najbolju kartu za prvi red u publici svih premijere mojih avantura! Ona je moja desna ruka, ovaj – šapa, i leva (dobro i druga desna i druga leva); moj najveći obožavalac.

Inače, za nju često kažu da je veliki dr mr. Ali ona mene uči da to nije samo zbog toga što je završila dva fakulteta, doktorirala, završila i neke postdoktorske studije (ako sam dobro rekao), napisala puno radova i knjiga – nego zbog toga što se svaki dan trudi da bude dobar čovek.  I meni stalno govori kako je to najvažnije! Tako da duboko verujem da za sve ljude koji su čoveci možemo takođe da kažemo da su veliki dr mr.

Ako Vam kažem da izdvojite najvažniju informaciju vezanu za Vašu knjigu, šta biste rekli?

Rekao bih da knjigu prati i jedna lepa humanitarna akcija koju smo Mama i ja osmislili: od svake prodate knjige smo rešili da 50din. doniramo doniram deci u Zvečanskoj ulici. Takođe, planiramo da organizujemo i radionicu čitanja deci, kao i donaciju u knjigama. Neopisivo se radujemo što ćemo ih nasmejati i obradovati! To je sigurno najvažnija informacija vezana za moju knjigu.

Da li možemo da Vas očekujemo i na Sajmu knjiga koji će se održati u Beogradu?

Naravno. Moja knjiga će se nalaziti na štandu mog izdavača Čigoja štampe, a u planu je i organizacija promocije knjige 25. oktobra u 15h u sali Desanka Maksimović, a zatim druženje na štandu mog izdavača. Svi ste pozvani!

Kako svi zainteresovani mogu da dođu do svog primerka; oni koji ne mogu da čekaju Sajam – kao ja na primer?

Knjigu možete naći u svim VULKAN i DELFI knjižarama u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. Takođe, možete je poručiti preko mojih naloga ili na telefon 063/26 38 38 (poziv, SMS ili Viber) – i stići će Vam na kućnu adresu za dan ili dva.   

Hvala Vam na razgovoru Đole. Želimo Vam još puno avantura i još puno intervjua! I nadamo se novim knjigama: „Đoletove avanture 2“, „Đoletove avanture 3“…

O autorki…

Đoletova mama i autorka “Đoletovih avantura” je Jelena Rvović Jelić. Pisanjem se bavi još od osnovne škole, a na promociji njenog prvenca, zbirke poetske proze “Leptirov san”, čuveni Ljubivoje Ršumović istakao je da su neke od njenih metafora – “metafore dostojne svetskih pisaca”.

Kao gimnazijalka obavljuje roman “Ispovest Hasanaginice”, a zatim zbirku nagrađenih pesama i proze “Proticanje” kao i dve drame “Vode ni mutne ni krvave”. Po izboru Pere Zupca njena je pesma “Kap ljubavi” uvrštena u Antologiju srpskog ljubavnog pesništva. Jelena je dobitnica brojnih književnih nagrada i priznanja. Peta knjiga koju je objavila je monografska publikacija o blogu. A sada je tu i jorki Đole čije su avanture inspirisane istinitim događajima.

Jelena je diplomirala na dva fakulteta u Beogradu, na Fakultetu organizacionih nauka i Akademiji lepih umetnosti. Doktorirala je na Fakultetu dramskim umetnosti u Beogradu, a postdoktorske studije završila na Fakultetu za družbene vede u Ljubljani. Nakon višegodišnjeg bavljenja naučnim radom, vratila se literarnom stvaralaštvu, na radost mnoge male i velike dece.

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime