Igračke od rođenja do prvog rođendana

0

Informišite se koja je igračka adekvatna za uzrast vaše bebe i zapamtite – Neka vam sigurnost deteta bude na prvom mestu. Bilo da se radi o igračkama, ili nekim drugim predmetima, treba dobro obratiti pažnju na to šta dete može da proguta ili sa čim može da se povredi.

Bebe u prva tri meseca života se gotovo uopšte ne igraju igračkama. Najzanimljiviji su im glasovi i lica najbližih. Bebe tada mogu da fiksiraju svoj odraz u ogledalu. Njih u ovom periodu interesuju intenzivne boje, kao i jaki kontrasti. Osim lica, zvukova i jakih boja, mogu im se u trećem mesecu svideti male slikovnice različitih tekstura i šarenih boja. Već u ovom periodu možete ih zabaviti zvečkom. Ipak, u ovom uzrastu njihova omiljena igračka je – mama.

Bebe od tri do šest meseci vole da istražuju rukama, a pre šest meseci mogu da drže i igračku u ruci. Za ovaj period, kada bebi i niču prvi zubi, idealne su igračke koje su ujedno i glodalice. Možete ih ohladiti u frižideru i dati bebi da glođe, time ćete joj smanjiti bol i svrab desni. Sve vrste gumenih igračaka, naročito one koje proizvode zvukove, interesantne su bebama u ovom periodu. Zvečke, veća gumena kocka ili šarene plišane lopte idealan su izbor. U ovom dobu bebe sve stavljaju u usta pa je neophodno obratiti pažnju na to da se bebi ne daju sitne igračke koje bi mogla progutati.

Bebe od šest do devet meseci vole buku i privlače ih zvukovi, te očekujte od svoje bebe da lupa jednu igračku o drugu i da se interesuje za muziku. Sad je vreme za kocke koje mogu biti i plastične, zatim za zvečke, plastični pribor za jelo, tanjirić i kašiku, autić i šarenu loptu, zvonce. Bebe u ovom periodu vole da se igraju na podu, pa im treba dati što više šarenih igračkica koje će moći gurati ili okretati. Slikovnice su im takođe privlačne kao i igračke koje su interaktivne. Možete ih držati na podu, pričvrstiti na kolica ili krevetac. Neke zanimljive igračke možeze napraviti i sami – u praznu plastičnu flašu od vode stavite malo pasulja ili pirinča i dajte je bebi da je prevrće i istražuje zvukove.

Bebe od devet do dvanaest meseci već mogu da se kreću svaka na svoj način. Sad su već jako radoznale i osetljive na zvuk i pokret. Vole da se igraju guralicama, posebno onim na koje se mogu osloniti i dalje učiti hodanje. U ovom periodu dete uči gledajući vas pa se potrudite biti kreativni i naučiti ga što više. Slikovnice, pogotovo one koje imaju zvučni dodatak su jako zanimljive bebama. Kocke su nezamenjive u igri, podjednako zanimljive za slaganje i rušenje, a tu su i večito interesantne lopte. U ovom periodu sve je zanimljivo, od igračaka, do raznih predmeta koje mogu naći u kući. Ovo je doba kad se otkriva svet oko sebe kroz pokret i dodir i dete nemojte sputavati u tome.

Koju god da izračku izaberete za svoje dete, verujemo da će njemu biti zanimljivo. Ipak, nemojte zaboraviti da ste upravo vi omiljena igračka vašem detetu!

MamaKlik.rs

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime