Grilovani kukuruz sa pesto sosom i parmezanom

0
Foto: pixabay.com

Avgust mesec je pravo vreme za uživanje u kukuruzu, a opcije su beskrajne – pečeni, kuvani kukuruz ili kukuruz na pari… Ako ste se umorili od njegovog uobičajenog ukusa, donosimo vam zanimljiv i jednostavan recept kako biste ovu namirnicu obogatili sa novim aromama.

Kukuruz je sezonska namirnica koja sadrži ugljenohidrate i brzo raspoloživu energiju, aminokiseline, vitamine i minerale, uključujući vitamin C, B1, B5, folnu kiselinu, niacin, fosfor, kalijum i magnezijum. Sadrži posebnu vrstu vlakana koja poboljšavaju rad creva i pomaže kod probavnih tegoba.

Grilovani kukuruz sa pesto sosom i parmezanom

Sastojci:

  • 6 očišćenih kukuruza
  • 1/3 šoljice pesto sosa
  • 1/2 šoljice izrendanog parmezana

Priprema:

  • Zagrejte roštilj na srednje jakoj vatri i podmažite ga uljem. Ako niste u prilici da pravite grilovanu verziju kukuruza, uvek možete da se odlučite za kuvanu.
  • Pecite kukuruz tako što ćete ga okretati na svaka 2 minuta dok ne bude skroz pečen.
  • Kada je kukuruz gotov, zalijte ga pesto sosom i pospite rendani parmezan po njemu

Ako u obližnjoj trgovini ne možete da nađete već gotov pesto sos, možete i sami da ga napravite. U originalni italijanski recept za pesto sos idu sledeći sastojci: 

  • 2 šolje svežeg bosiljka
  • 1/2 šolje rendanog parmezana
  • 1/2 šolje maslinovog ulja
  • 1/3 šolje pinjola (semenki šišarke ili suncokret/badem kao zamjena)
  • 2-3 čena bijelog luka
  • mljeveni biber i so po ukusu

Sve sastojke izuzev parmezana sameljite u blenderu, s tim što ćete lišće bosiljka i ulje da dodajete postepeno. Parmezan dodajete na kraju, a kada sve izmiksate, smesu prespite u staklenu teglicu. Sos čuvan u frižideru može da traje desetak dana.

Ovako pripremljen kukuruz bogat je folatima, prirodnom verzijom folne kiseline, koja je mnogo bolja u odnosu na sintetičku formu ovog vitamina i izuzetno je dobra za trudnice. A da ne spominjemo koliko su ovi zalogajčići ukusni.

Pa, prijatno! 🙂

Povezani Postovi

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime