Faze porođaja – četiri porođajna doba

0
Photo: pixabay.com

Iako je svaka trudnoća, pa i porođaj individualna stvar, rođenju deteta uvek prethode predvidljive faze. Svaki porođaj ima četiri faze, odnosno četiri porođajna doba. Svaka faza ima svoje karakteristike, a tempo odvijanja je individualan kod svake žene.

Porođaj počinje laganim kontrakcijama materice odnosno trudovima, a završava se izlaskom posteljice. Rađanje deteta jeste najvažniji deo porođaja, no nakon izgona mora doći do rađanja posteljice, te ušivanja međice ili vaginalnog područja, ako je bilo epiziotomije ili pucanja tkiva. Dva sata nakon izgona deteta odnosno nakon izlaženja posteljice smatra se da je porođaj završen i počinje oporavak majke.

Prvo porođajno doba

Prva faza porođaja je faza širenja odnosno dilatacije, koje počinje prvim kontrakcijama. Ono počinje s prvim porođajnim kontrakcijama, a završava se potpunim širenjem grlića materice za 10 – 11 cm. Izravnavanje grlića sa ostalim delom materice i na kraju širenje spoljašnjeg dela odigrava se pod delovanjem materičnih kontrakcija koje žene osećaju kao bolove. Time se omogućava prolazak bebe kroz porođajni kanal i rađanje deteta, koje se dešava u drugom porođajnom dobu. Najduže je prvo porođajno doba, od koga zavisi i ukupna dužina porođaja.

Dok traje otvaranje porodilja treba da zauzme aktivan stav, da prati kontrakcije, njihovo trajanje, intenzitet i učestalost. Početak kontrakcije je signal za početak disanja.

Pravilnim disanjem dovodimo dovoljno kiseonika materici, a isto tako dovodimo dovoljno kiseonika i bebi da se rodi u najboljoj mogućoj kondiciji.

 

Drugo porođajno doba (doba rađanja deteta)

Počinje od momenta potpunog širenja spoljašnjeg grlica materice i završava se istiskivanjem ploda iz porođajnog kanala. Normalno traje do 2 sata kod trudnica koje se prvi put porođaju, a do jednog sata kod trudnica koje su već rađale.

Photo: pixabay.com

Intenzivnim porođajnim kontrakcijama se u ovoj fazi pridružuju i porođajni naponi, što je značajna karakteristika drugog porođajnog doba. Naponi omogućuju da se plod što lakše i brže istisne u spoljnu sredinu. Sada porodilja treba aktivno da učestvuje tako što svojevoljno pojačava napone i disanjem pomaže da se premosti bol i da pomognr se beba brže rodi. Posle svakog napona treba da se odmori i prikupi snagu za sledeći napon.

Pred sam kraj ove faze može doći i do potrebe presecanja međice (episiotomije) kod trudnice, a sve radi lakšeg izlaska bebe.

Treće porođajno doba

Treće doba je doba rađanja posteljice koja normalno izlazi za 20 do 30 minuta, a najkasnije za jedan sat. Nakon porođaja mnoge žene osećaju hladnoću i drhtavicu. Ovo ne treba da vas uplaši, radi se o uticaju hormona na naš organizam i dovoljno je da se porodilja pokrije još jednom ćebetom i da proba da se opusti.

Četvrto porođajno doba

Nakon izlaska posteljice, nastaje četvrto porođajno doba koje traje dva sata. Ovde se zbrinjavaju rane koje su nastale tokom porođaja i vrši se pregled posteljice. Pravilo je da porodilja ostane dva sata nakon porođaja pod nadzorom medicinskog osoblja – lekara i babica, kako bi se pratio oporavak i pratili znakovi eventualnog krvarenja iz materice.

MamaKlik.rs

ODGOVORI

Molimo Vas ostavite Vaš komentar
Molimo Vas upište Vaše ime